Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Regioner vil samarbejde med kommuner om mere forebyggelse

Kommunernes Landsforening, KL, kommer i udspillet 'Forebyggelse for fremtiden' med seks pejlemærker, som gør en forskel for borgernes sundhed.

Med udspillet indbyder KL til en politisk drøftelse i kommunalbestyrelserne om, hvordan den enkelte kommune fremadrettet kan skabe endnu mere systematik og bedre kvalitet i forebyggelsesindsatsen på tværs af fagområder.

Men også i regionerne modtages udspillet godt.

”Vi har brug for et løft af forebyggelsesindsatsen. I regionerne er vi klar til medansvar og et stærkt samarbejde. Vi har ganske enkelt ikke råd til at lade være i et samfund med flere ældre, som ellers kommer til at døje med kronisk sygdom og lidelse”, siger Ulla Astman, formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner i en pressemeddelelse.

”En styrket indsats mod bl.a. røg og alkohol er nødvendig for sikre mere sundhed for borgerne, og alle relevante parter bør samarbejde af hensyn til en sundere fremtid for danskerne”, tilføjer hun.

Også regionerne er kommet med et udspil om forebyggelse. Det hedder ”Sundhed for livet” og kom i foråret 2017.

Det førte bl.a. til, at alle relevante patienter nu skal spørges om deres røg- og alkoholvaner med henblik på at henvise flere til kommunale rygestop-kurser og alkoholbehandling.

”Sådan et momentum og samarbejde er vi parate til at styrke også på andre områder. For det er alfa og omega at vi i fællesskab styrker forebyggelsen og skaber bedre sundhed med mere sammenhæng”, siger Ulla Astman.

”Og andre relevante parter på sundhedsområdet, bør også bidrage for at påvirke indsatsen”, tilføjer hun og peger på, at KL og Danske Regioner begge gerne ser, at Folketinget også spiller ud:

”I Danske Regioner ser vi f.eks. gerne en skrappere lovgivning, så unge i fremtiden skal være 18 år gamle, før de får lov til at købe f.eks. alkoholsodavand, øl og vin” siger Ulla Astman. Også KL støtter det synspunkt.

Andre tilstande kan regioner og kommuner styrke selvstændigt. Det gælder lokal sundhedsfremme, hvor regionerne bidrager med en stor kortlægning af befolkningens sundhedstilstand.

På den måde kan regioner og kommuner sætte målrettet ind, og fx tilbyde rygestopkurser i boligområder med mange rygere og alkoholafhængige.

”Vi ser frem til at følge kommunalpolitikernes prioriteringer og regionerne bidrager i det hele taget gerne med alt, fra data til analyser og specialistviden fra vores fagfolk på sundhedsområdet”, siger Ulla Astman.

 

 

FAKTA:

KL´s seks pejlemærker for fremtidens forebyggelse

  • Alle skal have mulighed for et sundt liv – fælles ansvar og kvalitet i indsatsen
  • Alle børn skal have en sund start på livet, der fremmer deres trivsel, udvikling og læring
  • Alle unge skal have plads i fællesskabet og komme godt på vej i uddannelse og job
  • Flere skal vælge et røgfrit liv, og ingen børn og unge skal begynde at ryge
  • Flere skal drikke mindre, og ingen børn og unges liv må skades af alkohol
  • Flere skal leve et liv med bedre mental sundhed og trivsel

Tags: forebyggelse, Ulla Astman, Danske Kommuner

Del artikler