Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

4 ud af 5 læger har fået mindre kontakt med patienter efter Sundhedsplatformen

Flere læger melder sig nu i koret af kritikere af sundhedsplatformen. En kritik, der bakkes op af en ny rundspørge blandt læger.

Rundspørgen, som TV2 har lavet, viser, at 78 procent af hospitalslægerne i Region Hovedstaden mener, at de har fået mindre patientkontakt efter indførelsen af Sundhedsplatformen.

38,7 procent angiver, at de har fået ’væsentligt mindre patientkontakt’, og 39,3 procent, at de har fået ’mindre’. 0.7 pct. siger, at de har fået ’mere patientkontakt’ og 0.5 procent, at de har fået ’væsentlig mere’.

Rundspørgen er sendt ud til over 6000 læger i Region Hovedstaden, og ialt 2403 respondenter har svaret.

“Jeg synes, det er et graverende tal. Patienterne skal opleve en læge, der er til stede, og det får de ikke lige nu. Men det er også bekymrende i en større sammenhæng, hvis lægerne ikke ser lige så mange patienter som tidligere. For hvem skal så se patienterne?” siger Camilla Noelle Rathcke, der er formand for Yngre Læger til TV2.

Lisbeth Lintz, der er formand for de 6.500 overlæger på alle landets hospitaler, synes, at rundspørgens resultat er alarmerende.

”Sundhedsplatformen stjæler tid fra patienterne, bl.a. fordi lægerne er blevet pålagt at lave en lang række af de opgaver, som lægesekretærerne tidligere udførte. Det giver en ringere kvalitet i behandlingen, og derfor ser vi en voldsom utilfredshed med systemet hos overlægerne,” siger Lisbeth Lintz til Overlægeforeningens nyhedsbrev.

Hun understreger, at lægerne gør alt, hvad de kan for at sikre en forsvarlig behandling til patienterne, men overlægerne er efterhånden frustrerede over, at regionen ikke for alvor tager fat i problemerne:

”Folk arbejder til langt ud på aftenen for at indhente de opgaver, som hober sig op, fordi arbejdsgangene er så langsomme. Det kan ikke blive ved. Derfor bliver Region Hovedstaden nødt til at erkende, at de ikke kan blive ved med at fyre lægesekretærer og andre og sende arbejdet videre til lægerne. Tværtimod bliver regionen nødt til at ansætte flere, der kan aflaste lægerne, hvis hospitalerne i hovedstaden skal tilbage på ret kurs,” siger Lisbeth Lintz.

Sophie Hæstorp Andersen (S), formand i Region Hovedstaden, erkender, at situationen er uholdbar.

“Det er indlysende for mig, at det, at lægerne bruger for meget tid foran computeren og for lidt hos patienterne, handler om, at den plan, der er lagt for implementeringen af Sundhedsplatformen, har været alt for optimistisk,” skriver Sophie Hæstorp Andersen i en skriftlig kommentar til TV 2.

Hun er desuden åben over for, at lægesekretærerne igen skal assistere lægerne, indtil systemerne virker.

Protesterne mod Sundhedsplatformen er i det hele taget stigende her kort tid inden, at den skal udrulles i Region Sjælland 25. november.

Specielt på de sociale medier er protestkoret i crescendo. Overlæge Sten Oyre fra Psykiatrisk Center Glostrup i Region Hovedstaden har dannet Facebooksiden "Sundhedsplatformen? Nej tak!", som i løbet af få uger har fået over 3300 medlemmer.

Et af de største samtaleemner i gruppen har været, at overlæge Ib Kollerup fra Region Sjælland i sidste uge blev bortvist fra sin stilling i distriktspsykiatrien i Køge, fordi han nægtede at deltage i et kursus om Sundhedsplatformen.

Tags: Yngre Læger, sundhedsplatformen, Sophie Hæstorp Andersen, Camille Noelle Rathcke

Del artikler