Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Yngre Læger: "Meld en regel"-kampagne er alt for simpel

1. oktober blev kampagnen ’Meld en regel’ sat i søen, og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og ældreminister Thyra Frank (LA) opfordrede alle til at pege på regler på sundheds- og ældreområdet, som de mener er overflødige og bør afskaffes.

”Ude i sundhedsvæsnet er der uden tvivl regler og dokumentationskrav, som ikke har anden funktion end at gøre hverdagen mere besværlig for personalet og forhindre dem i at være tæt på patienterne og deres behov. De regler skal væk, så personalet igen kan koncentrere sig, om det de brænder for, nemlig at behandle og pleje patienterne. Så jeg glæder mig til at modtage eksempler på det overflødige bureaukrati, der desværre har fået lov til at vokse sig alt for stort”, sagde sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Formand for Yngre Læger, Camilla Rathcke, som er 1. reservelæge på Herlev-Gentofte Hospital, vil gerne give point for ideen, men ikke udførelsen.

“Selvfølgelig er der nogle konkrete regler og dokumentationskrav i hverdagen, som er overflødige, og hvor man registrerer kun for registreringens skyld. Men at tage enkelte konkrete ting frem er en alt for forsimplet måde at gøre noget ved problemet på,“ siger hun.

“Hvis man skal have ryddet op, så det virkelig nytter noget, er man nødt til at se på hele arbejdsgange og processer i behandlingen og på det samlede forløb i overgangene mellem primærsektor og hospitalerne,” siger hun og fortsætter:

“Hvis ministeriet virkelig seriøst mener, at de vil gøre noget ved de overflødige regler og dokumentationskrav, så synes jeg, at de skal gribe det an på en helt anden måde.”

Camilla Rathcke foreslår i stedet, at der bliver indsat nogle forbedringskonsulenter udefra, som skal kigge detaljeret på indlæggelsesforløb, operationsforløb osv.

“Det er vigtigt, at det er konsulenter udefra, som ser på forløbene med friske øjne, for arbejder man på en bestemt afdeling, kan man have svært at se skoven for bare træer. Vi læger kan nok bedst se problemer i arbejdsgange og processer, hvis vi kommer på hinandens afdelinger,” siger hun.

Kampagnen ’Meld en regel’ løber fra 1. oktober 2017 til 1. februar 2018. Forslag til regler, der ønskes afskaffet, kan indsendes til Sundheds- og Ældreministeriet.

 

 

Tags: Yngre Læger, Meld en regel, Camilla Rathcke, kampagne

Del artikler