Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

"Det er min erfaring, at mange sundhedsprofessionelle og patienter ikke er klar over, at lige præcis type 2-diabetes er forbundet med en markant øget risiko for tarmkræft. Det er utrolig bekymrende og et kæmpe vidensproblem," siger Tinne Laurberg.

Forskere: Livsvigtigt, at personer med type 2-diabetes deltager i tarmkræft-screening

Selv om personer med type 2-diabetes har en markant højere risiko for at udvikle tarmkræft sammenlignet med personer uden diabetes, så deltager kun halvdelen af dem i tarmkræftscreeningen. Både mange patienter og læger kender ikke til diabetespatienternes forhøjede risiko.

Personer med type 2-diabetes har 25-39 procent højere risiko for at udvikle tarmkræft end folk uden diabetes, viser ny, dansk forskning publiceret i The Lancet Regional Health. En del af risikoen skyldes formentlig samspillet mellem livsstil, genetik og medicin. Diabetes påvirker nemlig sukker- og insulinniveauer i kroppen, som ændrer tarmens bakterier, der kan øge risikoen for tarmkræft.

Studiet er udført af blandt andre Tinne Laurberg, speciallæge i patologi og ansat som forsker på Steno Diabetes Center Aarhus. Hun står også bag et andet studie fra sidste år, publiceret i Diabet Med, som viser, at mennesker med diabetes har en øget effekt af screening for tarmkræft sammenlignet med ikke-diabetespatienter. På trods af en lavere deltagelsesrate i screeningsprogrammet blandt folk med diabetes blev der opdaget flere kræfttilfælde, og en større andel af dem blev fundet i et tidligt stadium.

"Det er min erfaring, at mange sundhedsprofessionelle og patienter ikke er klar over, at lige præcis type 2-diabetes er forbundet med en markant øget risiko for tarmkræft. Det er utrolig bekymrende og et kæmpe vidensproblem," siger Tinne Laurberg og understreger, at personer med type 2-diabetes i særlig grad bør deltage i screeningstilbuddet.

Cirka 4.000 danskere får årligt konstateret kræft i tyk- og endetarm, og cirka 1.800 dør årligt af de to sygdomme. Det er baggrunden for, at tarmscreeningsprogrammet blev indført i 2014. Det har haft stor effekt. Siden 2014 er den aldersjusterede dødelighedsrate ifølge Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingprogram RKKP næsten halveret (46 procents reduktion for patienter med tyktarmskræft og 47 procents reduktion for patienter med endetarmskræft). 

Selvom screening betyder, at tarmkræftpatienter diagnosticeres i tidligt stadie, hvor helbredelsen er markant bedre og behandlingen mere skånsom, så falder deltagelsen i tarmkræftscreening. I 2022 blev 871.929 borgere inviteret til at deltage i screeningsprogrammet for tarmkræft: 59,8 procent deltog. Året før, i 2021, var deltagelsen på landsplan 61,1 procent.

Og af personer med type type 2-diabetes er det endnu færre, som deltager i screeningen – kun cirka halvdelen. En deltagelsesprocent, som altså er knap 10 procent lavere sammenlignet med personer uden diabetes.

I et forsøg på at forstå, hvorfor netop personer med type 2-diabetes er mindre tilbøjelige til at deltage, har Tinne Laurberg og hendes forskerkolleger lavet en række kvalitative interviews, som viser, at personer med diabetes ikke er klar over deres øgede risiko for tarmkræft, og at flere ville have prioriteret at deltage i screeningen, hvis de havde vidst det.

"Vi skal have informeret personer med type 2-diabetes om, at screening for tarmkræft er særlig relevant for netop dem, fordi de har øget risiko for tarmkræft – så det er særlig meningsfuldt for dem at deltage," siger Tinne Laurberg.

Sundhedsprofessionelle kender heller ikke i tilstrækkelig grad til den øgede risiko for tarmkræft hos personer med diabetes, og det kan være en væsentlig barriere for, at flere personer med diabetes deltager i screeningsprogrammet.

"Man ved fra forskning, at bare det, at én sundhedsprofessionel spørger en borger, om de har overvejet at deltage i et screeningtilbud, er nok til at gøre en forskel for screeningsdeltagelsen," siger Tinne Laurberg.

 

 

Personer med type 2-diabetes har en markant højere risiko for at dø af visse kræftformer sammenlignet med personer uden diabetes:

Mænd:

  • Leverkræft: 258 procent højere risiko
  • Bugspytkirtelkræft: 250 procent højere risiko
  • Nyrekræft: 110 procent højere risiko
  • Tarmkræft: 39 procent højere risiko
  • Galdeblære- og galdevejskræft: 72 procent højere risiko
  • Mavesækskræft: 37 procent højere risiko

Kvinder:

  • Leverkræft: 149 procent højere risiko
  • Bugspytkirtelkræft: 257 procent højere risiko
  • Tarmkræft: 24 procent højere risiko
  • Mavesækskræft: 59 procent højere risiko
  • Galdeblære- og galdevejskræft: 84 procent højere risiko
  • Brystkræft (diagnosticeret over 50 år): 43 procent højere risiko 

Kilde: Trends in cause-specific mortality among people with type 2 and type 1 diabetes from 2002 to 2019: a Danish population-based study, The Lancet

Del artikler