Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Millioner til diabetesforskning i lavt blodsukker

Et stort europæisk forskningsprojekt skal give mere viden om for lavt blodsukker hos diabetikere. Forskere på Nordsjællands Hospital har netop modtaget 7,7 mio. kroner til omfattende kliniske forsøg.

Læger på Nordsjællands Hospital har fået 7,7 mio. kroner som led i et stort fælleseuropæisk forskningsprojekt, der skal hjælpe de mange diabetikere, der lider af hypoglykæmi (lavt blodsukker), der er en almindelig og potentielt alvorlig bivirkning til behandling af diabetes, især ved insulinbehandling. Det kan føre til forbigående eller vedvarende forringet kognitiv funktion, hjerte-kar sygdomme og i alvorlige tilfælde dødsfald.

Det nye europæiske forskningsprojekt Hypo-RESOLVE (Hypoglycaemia – Redefining SOLutions for better liVEs) skal give mere viden om mekanismerne i udviklingen af ​​hypoglykæmi og finde bedre løsninger til at minimere konsekvenserne af hypoglykæmi hos mennesker, der lever med diabetes.
"Samarbejdet er en milepæl i forskningen i hypoglykæmi på grund af projektets omfang og tyngde. Vi er 23 førende internationale aktører fra academia, industri og civilsamfund fra mange forskellige europæiske lande, der samarbejder om et fælles formål," siger Ulrik Pedersen-Bjergaard, overlæge og professor i Endokrinologisk og Nefrologisk Afdeling på Nordsjællands Hospital, den pressemeddelelse.

Professor Ulrik Pedersen-Bjergaard skal sammen med sine kolleger på Nordsjællands Hospital gennemføre omfattende kliniske forsøg med det formål bedre at forstå mekanismerne bag udviklingen af hypoglykæmi og konsekvenserne af ​det. Herudover skal de lede dannelsen af et europæisk netværk af forskere med særlige kompetencer indenfor klinisk hypoglykæmiforskning med henblik på gennemførelse af fremtidige kliniske studier.

Hypoglykæmi kan have meget alvorlige konsekvenser og føre til forbigående eller vedvarende forringet kognitiv funktion, hjerte-kar sygdomme og i alvorlige tilfælde dødsfald.

I regi af Hypo-RESOLVE er der oprettet et patientrådgivende udvalg. Det skal sikre, at personer, der lever med diabetes og frygten for hypoglykæmi, bliver hørt, og at deres indsigt, meninger og ønsker bliver taget i betragtning i projektet.
"Patienter med diabetes vil traditionelt gerne deltage i forskningen, fordi den er vigtig for dem selv og deres pårørende og for fremtidige patienter med diabetes. Vi ved, at frygten for hypoglykæmi, som kræver hjælp fra andre for at klare situationen, er på højde med frygten for nyresvigt og blindhed," siger Ulrik Pedersen-Bjergaard.

 

Tags: diabetes

Del artikler