Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Vindmøllestøj giver ikke diabetes

Anden del af en større undersøgelse om eventuelle helbredseffekter ved vindmøllestøj viser ingen sammenhæng mellem diabetes og det at blive udsat for lavfrekvent vindmøllestøj om natten, når man sover.

Den første delundersøgelse blev offentliggjort i marts og handlede om hjerte-kar lidelser. Undersøgelsen fandt  ikke afgørende bevis for, at udsættelse for vindmøllestøj i en kort periode kan udløse en blodprop i hjertet eller et slagtilfælde. Resultaterne tydede imidlertid på, at det at blive udsat for lavfrekvent vindmøllestøj om natten, når man sover, muligvis kan udløse hjerte-kar-sygdomme. Men forskerne bag delundersøgelsen understregede dog samtidig, at resultaterne er baseret på ganske få tilfælde og derfor kan skyldes tilfældigheder.

I 2013 igangsatte Kræftens Bekæmpelse undersøgelsen, der ud fra registeroplysninger skal belyse, om støj fra vindmøller kan forårsage hjerte-kar-lidelser, diabetes, forhøjet blodtryk, depression, søvnforstyrrelser og påvirkning af fødselsvægt.

Det videnskabelige arbejde udføres af forskere fra Kræftens Bekæmpelse, som forventer at offentliggøre i alt seks videnskabelige artikler, som har gennemgået peer review. Arbejdet finansieres af Sundheds- og Ældreministeriet, Miljø- og Fødevareministeriet og Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

Læs her, hvad første del om hjerte-kar-lidelser viste.

 

 

Fakta om anden delundersøgelse:

  • Delundersøgelsen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Environmental Research
  • I undersøgelsen indgår alle vindmøller i Danmark, der var operative i perioden 1980-2012.
  • Undersøgelsen sammenholder registerdata for diabetes med, om folk er blevet udsat for beregnet udendørs og indendørs støj fra vindmøller om natten i henholdsvis 1 og 5 år, inden sygdommen opstod.
  • For de 553.000 danske boliger, der indgik i undersøgelsen, blev der time for time for hver bolig beregnet støjen fra alle vindmøller inden for en radius på 6 km.
  • Studiet inkluderede 614.731 personer i alderen 25-84 år. 

- Kilde: Pressemeddelelse fra Sundheds- og Ældreministeriet. 

 

Tags: diabetes

Del artikler