142.000 færre danskere vil dø af kræft uden rygning

Hvis alle danskere i dag stopper med at ryge, så kunne over 142.000 kræfttilfælde i Danmark forhindres frem til 2045. Heraf næsten 84.000 tilfælde af lungekræft.

Det viser ny undersøgelse, som blandt andet Kræftens Bekæmpelse står bag. Undersøgelsen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift European Journal of Cancer.

Rygning øger risikoen for kræft i lunge, tyk- og endetarm, blære, nyre- og urinveje, bugspytkirtel, læbe, mundhule og svælg, mave, lever, spiserør, livmoderhals, strube, æggestok og blodkræft (akut myeloid leukæmi). Og ifølge undersøgelsen vil 31 pct. af disse kræftformer skyldes rygning i 2046, hvis 16 pct. af befolkningen ryger – altså den samme andel som i dag.

Det svarer til ialt 142.000 kræfttilfælde.

"Vi har et meget stort potentiale for at forebygge kræft på grund af rygning. Det er selvfølgelig svært at forestille sig, at ingen pludselig ryger. Men det viser, hvor stort et potentiale vi har for at forebygge kræft på grund af rygning," siger Therese M. L. Andersson, der er ph.d. og assisterende professor ved det svenske Karolinska Institut, og som har stået i spidsen for undersøgelsen.

Therese M. L. Andersson og hendes kolleger har også beregnet, hvad der vil ske, hvis andelen af rygere begynder at falde, så den i 2030 er nede på fem pct., og derefter falder yderligere til to pct. i 2040. Det vil forhindre 85.000 kræfttilfælde frem til 2045.

I undersøgelsen er brugt en særlig beregningsmodel kaldet Prevent, som forskerne fodrer med en række forskellige data om blandt andet rygevaner og befolkningsvækst og om de kræftformer, som kan skyldes rygning.

Forskerne har også kigget på konkrete forebyggelsesindsatser, som har en dokumenteret virkning mod rygning. Det drejer sig om højere priser på tobak, rygeforbud på alle arbejdspladser og serveringssteder, forbud mod synlig markedsføring, standardiserede cigaretpakker samt mediekampagner.

Hvis alle disse ting indføres i Danmark, vil det forhindre 60.000 kræfttilfælde i Danmark, viser undersøgelsen.

"Vi ved godt, at rygning giver kræft, men det er alligevel chokerende at se, hvor mange mennesker det drejer sig om. Jeg håber, den her undersøgelse kan være en øjenåbner for regeringen, så vi kan få en handlingsplan mod tobak. Vi ved, hvad der skal til for at færre ryger, så lad os komme i gang, siger Niels Them Kjær, der er projektchef for tobak i Kræftens Bekæmpelse.

Tags: Kræft, rygning

Like eller del denne artikel