Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Regeringen vil forlænge økonomiloft for praktiserende læger

De praktiserende læger risikerer at blive dikteret et reelt lønloft, hvis de ikke kan nå til enighed med regionerne meget hurtigt.

"Det er stærkt problematisk, hvis Folketinget vælger at lovgive om detaljer i en eksisterende aftale mellem myndighederne og de praktiserende læger og dermed forsøge at presse den ene part i et forhandlingsforløb."

Det siger formanden for PLO, Christian Freitag, i en kommentar til, at sundhedsministeren har meddelt, at hun i dag, onsdag den 3.5.2017, vil søge tilslutning i Folketinget til en lov, som dikterer et nyt økonomiprotokollat for almen praksis fra 1. september 2017.   

”Jeg anerkender klart ministerens tanker om, at en time out i nogle tilfælde kan gavne fastlåste forhandlinger, men et lovindgreb vil ensidigt ramme de praktiserende lægers forhandlingssituation, og det er ikke fair.

Den nuværende overenskomst er ikke opsagt af nogen af parterne, så der vil være tale om et indgreb i en aftale, der er indgået mellem to parter, og som fortsat er gældende,” siger Christian Freitag, der henviser til, at regionerne og PLO i 2014 netop aftalte et økonomiprotokollat, der var midlertidigt.

”Jeg anerkender, at myndighederne har behov for budgetsikkerhed. Men vi har tilbudt regionerne et nyt midlertidigt økonomiloft, der gælder, så længe vi forhandler. Vi er stadig klar til at lave en aftale om dette. Vi vil opfordre til, at vi løser dette problem ved en aftale og ikke en lov,” slutter PLO’s formand.

Forventelig indgriben

Regionernes forhandler, Anders Kühnau, der er formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn mener til gengæld, at det er en helt forventelig og rimelig handling fra ministerens side.

"PLO afviste nemlig vores opfordring til en frivillig forlængelse af de nuværende vilkår. Praksislægerne stillede som betingelse, at de kunne udvælge visse af goderne fra vores udspil til en overenskomst, og få disse goder inddraget under et midlertidigt økonomiloft. Men sådan gør man ikke," siger han. 

"Man kan ikke bare vælge visse godbidder på forhånd fra et samlet overenskomstudspil, siger Anders Kühnau. Han opfatter dog samtidig lægernes melding som et udtryk for, at der er flere elementer i det ellers strandede udspil, som lægerne er enige med regionerne om. 

"Men en overenskomst udgør en helhed, som parterne enes om. Den er ikke en buffet eller et tag-selv-bord hverken som midlertidig eller varig løsning. Der skal være enighed om et samlet udspil hele bordet rundt," tilføjer Anders Kühnau. 

En teknisk forlængelse af økonomiloftet, sådan som sundhedsministeren lægger op til, er derfor dén løsning, der lige nu er helt naturlig i en ellers unaturlig situation, lyder det fra udvalgsformanden i Danske Regioner. 

Læs også: Bland jer uden om politikere - det er småpenge

Økonomiloft

Økonomiprotokollatet er et loft over den samlede omsætning i almen praksis. Hvis det overskrides, bliver de praktiserende læger modregnet med et tilsvarende beløb. I praksis betyder det, at hvis lægerne behandler for mange patienter, så skal en del af økonomien tilbagebetales.

Del artikler