Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Længere overlevelse efter behandling med immunterapi giver nye udfordringer, mener Inge Marie Svane.

Vi skal forberede os på langtidsoverlevende immunterapi-patienter

Immunterapi er så effektivt, at vi kan forvente langt flere langtidsoverlevere i fremtiden. Det bliver sundhedsvæsnet nødt til at forberede sig på, mener leder af Center for Cancer Immunterapi på Herlev Hospital professor Inge Marie Svane.

”Det er en helt ny gruppe af patienter, som vi skal forstå og tage hånd om. De har været igennem kræftsygdom og en behandling, og det kan være, at nogle af dem får senfølger. Hvis de får nogle immunrelaterede bivirkninger, kan nogle af dem være mere varige. Det er et helt nyt område, vi skal forsøge at tage hånd om,” siger hun.

En af de måder, immunterapi adskiller sig fra andre former for kræftbehandling, er nemlig, at det ser ud til, at en markant del af dem, der får effekt af immunterapien, bliver langtidsoverlevere.

”Når man først har udbredt sygdom, er det oftest sådan, at man måske kan forlænge livet i en vis grad, men ikke meget på den lange bane. Jeg har nu de første patienter med modermærkekræft, som fem år efter at de fik deres behandling med immunterapi, ikke har tegn på nogen sygdomsaktivitet. Det er meget nyt,” siger Inge Marie Svane.

Hun opfordrer til at få samlet erfaring ind på de patienter, der har gavn af immunterapi.

”Vi er nødt til at være på forkant med de store skridt, der kommer til at ske i kræftbehandling, opfølgning osv., så vi får det gjort på den bedst mulige måde. F.eks. er det vigtigt, at vi får indhentet de data, der skal til, for at vi får erfaring med, hvad der sker med de her patienter,” siger Inge Marie Svane.

Del artikler