Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Overlæger: Sundhedsplatformen sætter patienterne i fare

Læger i Region Sjælland slår nu også alarm over Sundhedsplatformen. Den har skabt en »uacceptabel« risiko for fejlmedicinering, siger de.

Det skriver Politiken.

Det er overlæger på Sjællands Universitetshospital i Køge til at slå alarm. De efterspørger en hurtig plan for sikker medicinering, fremgår det af et brev fra overlægerådet til hospitalets ledelse, som Politiken har set.Overlægerådet erkender, at der er »gode tiltag« i Sundhedsplatformen, som Region Sjælland og Region Hovedstaden har købt hos det amerikanske firma Epic. »Til gengæld står det desværre klart, at håndtering af medicin medfører en uforholdsmæssig stor arbejdsbyrde, men værre endnu: en betydelig og uigennemsigtig risiko for patienternes sikkerhed«, skriver overlægerådet i brevet, der blev sendt til hospitalsledelsen i sidste uge.

Hospitalerne i Region Sjælland blev som de sidste koblet på Sundhedsplatformen 25. november, og de sjællandske læger, der før havde et velfungerende it-system, oplever nu de samme problemer, som kollegerne i hovedstaden har døjet med, siden de første hospitaler tog Sundhedsplatformen i brug i maj 2016, fremgår det af brevet. Patienterne på hospitalerne i Region Sjælland risikerer at få forkert medicin, forkerte doser af den rigtige medicin eller slet ikke at få den medicin, de har brug for.

Overlægerådet peger på tre problemer ved Sundhedsplatformen: Patientsikkerheden, at medicinhåndteringen er blevet langt mere tidskrævende og for det tredje, at ledelsens strategi for at rette op på problemerne er »utilstrækkelig«.
Lægerne har fået at vide, at der ikke vil kunne ske væsentlige ændringer før i efteråret 2018.

Lars Onsberg Henriksen, der er koncerndirektør i Region Sjælland, siger, at lægerne har ret i deres kritik.

»Der er ting, der er for tunge, og det skal vi have ændret, og det har højeste prioritet. Det er vi enige med Region Hovedstaden om, og vi får folk fra det amerikanske selskab Epic herover. Så går vi i gang i de nærmeste uger,« siger han til Politiken.

Region Hovedstaden og Region Sjælland er gået sammen om Sundhedsplatformen af flere årsager. Først og fremmest skulle ét fælles elektronisk system - i hvert fald i terorien - medvirke til mindre dobbeltarbejde, større patientsikkerhed og sammenhængende behandlingsforløb, når patienter bevæger sig på tværs af regionerne. Tilbage i 2012 stod begge regioner over for at skulle udskifte de eksisterende, ca. 15 år gamle it-systemer. Og et fælles udbud ville give økonomiske fordele.

De to regioner valgte derpå at implementere systemet på samtlige hospitaler i regionenerne inden 2018, og at mandekræfterne derpå skulle sættes ind på at videreudvikle løsningen og fjerne de mest besværlige og uintuitive arbejdsgange.

»Vi har hele tiden haft hænderne fulde med at sørge for udrulning og uddannelse på alle hospitaler, så der har ikke været tid til den optimeringsproces. Den går vi så ind i nu sammen med Region Hovedstaden,« siger Lars Onsberg Henriksen.

Det er planen, at optimeringsfasen vil få mest fokus i løbet af det første år, men derudover skal arbejdet med at tilpasse systemet fortsætte løbende.

Tags: Region Sjælland, sundhedsplatformen, Lars Onsberg Henriksen

Del artikler