Nye smittede pr. million indbyggere I hhv. Storbritannien og Danmark. Skyldes knækket i Storbritannien, at forekomsten af BA.2 er lille i Storbritannien? Kilde: Our world in Data

Ny undervariant af Omikron er blevet dominerende i Danmark

En undervariant af Omikron, kaldet BA.2, er i voldsom vækst i Danmark og er på få uger blevet dominerende i forhold til den anden undervariant BA.1. Det tyder dermed på, at BA.2 er mere smitsom.

I eksempelvis Storbritannien har BA.2 ifølge data fra covSPECTRUM ikke rigtig fået fodfæste endnu, og BA.1 er stadig stærkt dominerende. Det får flere forskere på Twitter til at spekulere i, om det kan være en forklaring på, at smittekurven i Storbritannien er knækket. Derimod ser BA.2 ud til at være dominerende i dele af Indien og på Philippinerne, hvor smitten også stiger stærkt lige nu. 

I uge 50 udgjorde BA.2 2,3 procent af de prøver, man har analyseret herhjemme. Den andel er steget til 44,8 procent i uge 2. Det viser data fra Danish Covid-19 Genome Consortium. Her i uge 3 er undervarianten dermed efter al sandsynlighed blevet dominerende i Danmark.

Mange forskere fra hele verden følger intenst med i data fra Danmark, idet vi er et af de lande i verden, som gensekventerer mest. Denmark er derfor også det land i verden, som har fundet langt de fleste bekræftede tilfælde af BA.2-undervarianten. 

BA.2 deler 32 mutationer med BA1, men har også 28 unikke mutationer, og de to undervarianter af Omikron er altså dermed en hel del forskellige. Faktisk er forskellen mellem BA.1 og BA.2 større end forskellen på den oprindelig variant og alfavarianten. Sådanne forskelle kan medføre forskellige egenskaber som f.eks. smitsomhed, vaccineeffekt eller alvorlighed. Der er foreløbig endnu ingen endelig afklaring af, om BA.1 og BA.2 har forskellige egenskaber, men Statens Serum Institut arbejder på at undersøge dette.

Den britiske virolog Tom Peacock var en af de første i verden til at slå alarm over Omikron-varianten. Den 23. november skrev han på Twitter, at de mange mutationer i spikeproteinet fra coronasmittede i Botswana og Sydafrika så »forfærdelige« ud. Den 25. november holdt Sydafrika pressemøde, og dagen efter gav WHO varianten et navn: Omikron.

Han er ikke umiddelbart bekymret for BA.2, selv om den ser ud til at være mere smitsom.

"Meget tidlige observationer fra Indien og Danmark tyder på, at der ikke er nogen dramatisk forskel i sværhedsgrad sammenlignet med BA.1," skriver han bl.a. på Twitter.

Han mener også, at der sandsynligvis kun vil være minimale forskelle i vacciners effektivitet mod BA.1 og BA.2, og at en BA.1-infektion nok vil give en "anstændig" immunitet mod BA2-infektion.

"Så hvor bekymrede skal vi være? De, der arbejder med sekventering/overvågning, bør bestemt holde et vågent øje med BA.2. Men personligt er jeg ikke sikker på, at BA.2 vil have en væsentlig indvirkning på den nuværende Omikron-bølge af pandemien... Flere lande er tæt på eller ligefrem forbi toppen af ​​BA.1-bølgerne. Jeg ville blive meget overrasket, hvis BA.2 forårsagede en anden bølge på dette tidspunkt," skriver han og understreger, at på trods af, at BA.2 har højere smitsomhed, så kan forskellen mellem BA.1 og BA.2 ikke sammenlignes med forskellen på Delta og Omikron.

"Når det er sagt, ville jeg ikke blive så overrasket, hvis BA.2 langsomt erstatter BA.1 i løbet af de kommende måneder med en lidt 'optimeret' mutationsprofil," skriver han.

Foreløbige analyser fra Statens Serum Institut viser også, at der ikke er forskel i risikoen for indlæggelse med BA.2 sammenlignet med BA.1. Analyser vedrørende smitsomhed og vaccineeffektivitet mm. er igangsat, ligesom det også forsøges at dyrke BA.2, så der kan laves antistof neutralisationsundersøgelser. Forventningen er, at vacciner også har effekt mod alvorlig sygdom, når det gælder BA.2.

 

Fra Twitter 

Like eller del denne artikel