Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

"Det er fuldstændig vanvittigt, og det er penge lige ud ad vinduet," mener professor Peter Kamp Busk om Danmarks dyre teststrategi.

Lækket notat: Teststrategi koster to milliarder om måneden

Et lækket notat afslører, at regeringens teststrategi koster to milliarder om måneden.

Det skriver Berlingske.

Regeringens massive teststrategi koster i omegnen af to milliarder kroner hver måned, vurderer Justitsministeriet i et notat udleveret til Folketinget i forrige uge.

»Det er det rene vanvid, vi har gang i i Danmark. Det er fuldstændig vanvittigt, og det er penge lige ud ad vinduet. Det har ikke virket, og der er ingen evidens for, at det virker,« siger professor i molekylærbiologi ved Roskilde Universitet og mangeårig forsker i netop test, Peter Kamp Busk.

Også to sundhedsøkonomer, Kjeld Møller Pedersen og Jes Søgaard, mener, at det nu er på tide at skrue ned for omfanget af test og i stedet målrette dem mere.

Diskussionen om prisen for regeringens teststrategi blussede for alvor op, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) i februar i et interview til Berlingske gjorde det entydigt klart, at danskerne skulle vænne sig til at lade sig teste et par gange om ugen som »en fundamental del af strategien« for at kunne have et åbent samfund på sigt.

Prisen for en pcr-test er cirka 115 kroner, mens en lyntest koster omkring 150 kroner.

Ifølge professor Lone Simonsen ved Roskilde Universitet har den massive teststrategi været med til at holde smitten nede, så Danmark har undgået en alvorlig tredje bølge som i andre lande.
Hun har sammen med sin forskningsgruppe netop fremlagt en ny rapport, der ud fra observeret data viser, at ud af de daglige konstaterede smittede er mellem 45 og 80 procent fundet, fordi Danmark massetester.

Hun mener til gengæld, at der ikke er lang tid til, at der kan skiftes over i et andet spor, hvor man ligesom med sæsoninfluenza fokuserer på overvågning af dem med symptomer og de indlagte.

»Jeg vil nok sige, at det er hen over sommeren, når alle over 40 eller måske 50 år er vaccineret. Så er brodden taget af epidemien, og vi slipper for mange indlæggelser og dødsfald, selvom smitten stiger blandt de yngre,« siger professoren til Berlingske.

På Christiansborg mener Venstre på baggrund af det milliardstore beløb, at der skal skrues markant ned for teststrategien. Også De Konservatives mener, at behovet for test ikke er det samme længere.

Det har ikke været muligt for Berlingske at få et interview med justitsminister Nick Hækkerup (S), men i et skriftligt svar fastslår han, at teststrategien ifølge ham »er pengene værd«, og at det er »helt på sin plads, at vi tester, som vi gør«.

corona

Del artikler