Mahican Gielen får nej til at hjælpe med covid-vaccination på frivillig basis.

Kritisk læge har fået nok: Må ikke hjælpe til som frivillig med covid-vaccination

OPDATERET. NYT AFSNIT I SLUTNINGEN AF ARTIKEL. "Nok er nok. Jeg er færdig. Jeg gjorde mit bedste, jeg gav alt og prøvede, prøvede, prøvede, prøvede. Men til gengæld er jeg blevet brugt, misbrugt, diskrimineret, mobbet, foragtet og offentligt udskammet. Jeg prøvede at komme videre derfra, men mobningen fortsætter seks måneder efter, at mit liv blev ødelagt (...) Farvel Danmark."

Den tidligere ledende overlæge på Røntgen og Skanning i Randers, Mahican Gielen, føler sig stadig groft mobbet, selv om det er et halvt år siden, at blev hun fyret fra sit job som ledende overlæge.

I tirsdags blev hun ringet op af en tidligere kollega fra Randers, som spurgte, om hun ville hjælpe med corona-vaccineringen. De havde brug for hjælp, og hun havde meldt sig som frivillig.

"Selvfølgelig, meget gerne, siden jeg nærmest bor som nabo til hospitalet og er ved at dø for at skulle være læge igen. Mandag klokken 8.30. Det er en aftale. Et lille håb blomstrede. Måske var det slut? Mobningen? Måske var jeg tilgivet for, hvad jeg nu end havde gjort forkert," skriver Mahican Gielen på sin blog "bymahican".

Men torsdag ringede så lederen af vaccinationscenteret i Randers til hende.

"Beklager, men det kommer ikke til at ske, da hospitalsledelsen siger, at det ikke er muligt."

Mahican Gielen ønsker ikke at uddybe episoden yderligere, men leder af vaccinationscentret i Randers, Bent Windelborg Nielsen, bekræfter overfor Sundhedspolitisk Tidsskrift, at han har afvist hende.

"Det er korrekt, at jeg på baggrund af mit langvarige kendskab til Mahican gerne ville tilbyde hende en rolle som læge i vaccinationsklinikken her. Ledelsen af vaccinationscentret tog derfor kontakt til Mahican. Efterfølgende er jeg blevet bekymret for, at der kunne være noget personale-jura omkring Mahicans nuværende status her i Randers, som kunne give anledning til konflikt, og jeg har derfor ringet til Mahican og trukket mit tilbud tilbage. Vaccinationsklinikken her afhænger i meget høj grad af velvillig indsats fra frivilligt, fortrinsvist pensioneret sundhedspersonale, og jeg vil ikke risikere at gøre noget forkert i rekrutteringen af personale hertil," skriver Bent Windelborg Nielsen i en mail.

Mahican Gielen er tyrkisk født og er vokset op i Holland, hvor hun også har fået sin lægeuddannelse. I 2009 flyttede hun og manden, der er hjertelæge, til Danmark for at arbejde, men den nye afvisning gør hende så skuffet, at hun lige nu har lyst til at forlade Danmark igen.

"Så snart det er praktisk og økonomisk muligt med fire børn, flytter vi. Til hvilket som helst andet sted. Ellers vil jeg dø indeni," skriver Mahican Gielen på bloggen.

Ledelsens begrundelse for fyringen i efteråret var, at hun ikke magtede ledelsesopgaven, hvorimod Mahican Gielen og hendes støtter så det som et forsøg på at banke hende på plads og standse hendes kritik. Hun var nemlig sidste år stærkt kritisk overfor bl.a. regionsledelsen og gik i brechen for Ulrich Fredberg, som blev fyret som ledende overlæge i Silkeborg. Hun var en ivrig debattør på både Twitter og i andre medier, hvor hun bl.a. advokerede for lægers ytringsfrihed.

Ved en tjenstlig samtale med hospitalsledelsen i september 2020 fik hun ifølge regionspolitiker for Venstre, Jørgen Winther, at vide, at hun var fortid, ikke kun i Randers, men i hele Region Midtjylland

"Mahican fik at vide, at hun ikke er ønsket på noget hospital i Region Midtjylland. Det var chokerende. Der er stor mangel på radiologer i regionen, og ledelsen kunne dokumentere, at Mahican Gielen er en fantastisk dygtig røntgenlæge. Der er ventelister for patienter, men der er ikke plads til en utrolig kvalificeret radiolog! Ledelsen vil åbenbart hellere skændes end behandle patienterne. Regionen har mange problemer, men al energi går med ballade," sagde regionspolitiker for Venstre, Jørgen Winther, som var bisidder for Mahican Gielen under samtalen, i september til Sundhedspolitisk Tidsskrift.

Venstre vil have Kühnau på banen

De tre regionsmedlemmer fra Venstre, Finn Thranum, Jørgen Winther og Ulrich Fredberg, vil nu have regionsformand Anders Kühnau (Soc.) ind i sagen. De har sendt følgende mail til regionsformanden:

"I september påviste en (ledende) overlæge i Randers, at det ikke var korrekt, at hospitalsledelsen offentligt havde annonceret, at de overholdt alle retningslinjer omkring henvisning til lungekræftpakken. Kort efter blev Randers-overlægen fyret (”fratrædelsesaftale”). Ved fyringen blev Randers-overlægens faglige kompetencer fremhævet. Trods stor mangel på røntgenlæger i Region Midt, har overlægen flere gange oplevet ikke at blive indkaldt til samtaler, når hun søger opslåede stillinger, der derefter genopslås, trods der forsat er mange ubesatte stillinger i regionen. Selv i naboregionerne mødes overlægen af samme reaktion.

Overlægen tilbød at hjælpe med corona-vaccination, hvilket blev afvist af HR-afdelingen på Randers sygehus med begrundelsen: "Jeg beklager, men jeg vil ikke lægge mig ud med nogen, så det går ikke."

Hvordan forholder regionen sig til, at der tilsyneladende er modvilje mod at ansætte en tidligere medarbejder, der har fremført saglig kritik af ledelsen?

Vil regionen sikre, at Randers-overlægen fremover får fair play?"

 

Relaterede artikler

Tags: Fredberg-sagen

Like eller del denne artikel