Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Mindst 30.000 danskere kan uden at vide det have lidelse, som øger risikoen for kræft

Forskning viser, at mange danskere kan lide af glutenintolerans (cøliaki) uden at vide det – og at lidelsen kan give større risiko for at udvikle kræft – særligt i mave-tarm-området, men som noget nyt også livmoderkræft, brystkræft og hovedhalskræft.

Ifølge ny forskning kan op imod en procent af befolkningen have udiagnosticeret glutenintolerans. En procent svarer til ca. 58.000 danskere. I mere konservative skøn har forskere peget på, at det kan være tale om, at det er en halv procent af befolkningen, som har lidelsen uden at vide det.

Sygdommen kan konstateres ved hjælp af en blodprøve og en tarm-biopsi og kan afhjælpes ved glutenfri diæt.

Postdoc Line Lund Kårhus og professor Allan Linneberg ved Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse, Bispebjerg Hospital - som netop er tiltrådt som centerchef - har undersøgt risikoen ved at have uopdaget cøliaki, og deres data viser, at en halv procent af befolkningen har glutenintolerans uden at vide det.

Resultaterne af de to forskeres studie er ifølge Bispebjerg og Frederiksberg Hospitals medie, Viden Plus, netop offentliggjort på en international konference i Paris – og resultaterne viser, at det er risikabelt at leve med en ubehandlet glutenintolerans, da det giver en større risiko for at udvikle kræft – særligt livmoderkræft, brystkræft, kræft i mave-tarm området og hovedhalskræft.

En ubehandlet glutenintolerans giver også en lidt større risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme.

"Vi vidste godt, at glutenintolerance var forbundet med øget kræftrisiko i forhold til blodkræft og tarmkræft. Nu ser vi, at det også er forbundet med øget risiko for brystkræft, hovedhalskræft og livmoderkræft, og det er nyt og også overraskende. Det er overraskende, fordi tidligere studier eksempelvis har talt om mindsket risiko for brystkræft, hvis man havde glutenallergi. Men det har været studier med patienter med en diagnose, og som får behandling," siger Allan Linneberg.

"Når ubehandlet cøliaki også giver øget risiko for kræft netop i livmoderen, bryster og hals, kan forklaringen være, at immunsystemet skaber en inflammation i kirtelvæv forskellige steder i kroppen, som på langt sigt kan udvikle sig til kræft," siger han.

Til gengæld fandt forskerne ikke forøget forekomst af andre autoimmune sygdomme, ligesom dødeligheden hos mennesker med udiagnosticeret glutenintolerans heller ikke er højere.

I forskernes studie indgik otte befolkningsbaserede kohortestudier med ialt 16.776 deltagere, der blev fulgt i gennemsnitligt 20 år.

"Der har ikke tidligere været så gode gode studier om emnet," siger Allan Linneberg. "Tidligere studier har meget været fokuseret på de patienter, som har diagnosen og dermed må man formode, at de også har været i behandling. Og vi mener, at kræftrisikoen mindskes, når man bliver sat i behandling. Vores studie udmærker sig ved, at vi identiferer glutenintolerante mange år før, at de får en evt. diagnose og behandling, og vi følger dem derefter mange år i registre. Der er enkelte studier, som har gjort det samme, men de har ikke samme gode registre som Danmark, så derfor er vores studie unikt," siger Allan Linneberg.

Studiet understreger, hvor vigtigt det er at opdage glutenintolerans, så den kan blive behandlet.

"Det som er det store forskningsspørgsmål er, om vi skal være bedre til at finde mennesker med glutenintolerance, og hvem skal vi egentlig gå ud og screene? Vi er rigtig dårlige til at diagnosticere det. Svenske data viser, at der går i snit seks-ti år, fra at man begynder at gå til lægen med symptomer og til, at man får diagnosen. Vi vil gerne prøve at finde ud af, hvornår lægen skal tænke cøliaki. Den klassiske forestilling er, at mennesker med lidelsen har tynd mave, taber sig osv. Men den klassiske opfattelse af cøliaki har ændret sig dramatisk, og de patienter, vi i dag diagnosticerer, har ikke vægttab og mavetarm-symtomer. De kan f.eks. have jernmangel og blodmangel, uden at der er en forklaring på det. Vores hypotese er, at hvis lægen får en patient med jernmangel og blodmangel, og der ikke er en oplagt forklaring, så kan der være tale om cøliaki," siger Allan Linneberg.

Om hypotesen er rigtig vil forskerne nu forsøge at finde ud af. 

 

Fakta om glutenintolerans

  • 70-80 procent af dem, der lider af cøliaki mærker ikke nogen symptomer ud over træthed og uoplagthed.
  • Glutenintolerans (cøliaki) er overfølsomhed over for bestemte proteiner (gluten), som findes i korn som hvede, rug og byg.
  • Når personer med cøliaki spiser gluten, aktiveres deres immunforsvar og igangsætter en betændelsesreaktion (inflammation) i tyndtarmens slimhinde.
  • Over tid fører det til, at tarmens slimhinde bliver nedbrudt og ikke længere kan optage næringsstoffer. Det betyder, at kroppen ikke får de nærings- og sporstoffer, den skal bruge.
  • Behandlingen er enkel: Den består i at gå over til glutenfri kost.
  • Man regner med, at kun 20 procent af af mennesker med glutenintolerans har fået diagnosen. 
  • Kilde: Viden Plus og overlæge og specialist i mavetarm sygdomme Jüri Johannes Rumessen, Herlev og Gentofte Hospital
Del artikler