Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

44 forskningsledere får 413 millioner kroner

Novo Nordisk Fonden har uddelt 44 bevillinger af hver op til 10 mio. kr. til "fremragende forskningsledere".

De er på forskellige karrieretrin ved universiteter, hospitaler og andre forskningsinstitutioner i hele Danmark og resten af Norden. En gruppe er unge lovende forskningsledere, der skal til eller er i gang med at etablere deres forskningsgruppe og egen forskningsprofil. En anden gruppe er dygtige forskningsledere på lektor-niveau, som skal bruge pengene til at styrke deres forskningsgruppe og profil. Og en tredje gruppe er professorer på højt internationalt niveau.

Med bevillingerne, der løber over fem år, vil forskerne udføre projekter inden for bl.a. lægevidenskab og bioteknologi, der vil skabe ny viden om f.eks. sundhed, sygdomme og miljøvenlige produktionsmetoder.

Et af projekterne vil således undersøge, hvordan vira udvikler resistens over for antivirale lægemidler og på den måde bidrage til bekæmpelse af fremtidige infektioner. Et andet projekt har fokus på, hvordan det fedt, vi spiser, påvirker opbygningen af celler og væv i kroppen, mens et tredje har til formål at skabe viden om, hvordan planteenzymer producerer plantens mange komplekse stoffer. Den viden kan føre til udvikling af nye teknologier til produktion af lægemidler og vacciner.

”Med disse fem-årige bevillinger ønsker vi at sikre excellente forskere en stabil grundfinansiering af deres forskning over en længere periode. Dette giver dem mulighed for at forfølge risikofyldte, innovative forskningsideer, turde tænke nyt og afsøge nye veje og tilgange til vigtige problemstillinger. Det er ofte her, at potentialet for at gøre væsentlige nye opdagelser findes,” siger Birgitte Nauntofte, CEO i Novo Nordisk Fonden.

”Samtidig ønsker vi med programmet at understøtte den fortsatte udvikling af disse forskere. I programmet støtter vi både de yngre talenter og de etablerede professorer på højt internationalt niveau. Endvidere støtter vi dygtige forskningsledere midtvejs i karrieren. Vores ambition er, at de bevilgede projekter vil kunne frembringe ny viden til gavn for sundhed og bæredygtighed,” siger Birgitte Nauntofte.

I alt har Novo Nordisk Fonden uddelt 413 mio. kr. fordelt på de 44 bevillinger. Bevillingerne er uddelt som en del af Novo Nordisk Fondens forskningsleder-program, som fonden har afsat i alt 2,4 mia. kr. til over fem år. Fuldt udrullet vil programmet støtte op mod 240 forskningsledere på forskellige karrieretrin.

Forskningslederprogrammet omfatter fire videnskabelige fokusområder:

  • Endokrinologi og metabolismeforskning.
  • Bioteknologi-baseret syntese og produktionsforskning.
  • Biovidenskab og basal biomedicinsk forskning.
  • Klinisk og translationel lægevidenskabelig forskning.
Del artikler