Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Høring i Folketinget på vej om Thyroid

Det bør i sidste ende være patientens eget valg, om de vil have præparatet Thyroid Erfa, som bruges til behandling af stofskiftesygdom. Også selv om lægerne mener, at det er sundhedsskadeligt, mener formanden for Folketingets sundhedsudvalg, Liselott Blixt (DF).

Vi har hørt det før om medicinsk cannabis: Lægerne er imod, patienterne vil have det, og politikerne giver patienterne ret.

Samme toner lyder i forhold til thyroid til behandling af for lavt stofskifte. Det bør i sidste ende ikke være lægerne, der skal bestemme, om en patient skal have behandling med Thyroid Erfa, mener Liselott Blixt.

FAKTA om thyroid

Thyroid fremstilles ud fra tørret grise-skjoldbruskkirtel og indeholder derfor en kombination af T4 (levothyroxin) og T3 (liothyronin).

Man brugte indtil 1950´erne præparatet til behandling af lavt stofskifte. Herefter blev man i stand til at lave syntetisk T4, som blev den foretrukne behandling af patienter med lavt stofskifte.

Mange stofskiftepatienter bliver fuldt tilstrækkeligt behandlet med syntetisk T4, men der er en gruppe, der fortsat har symptomer trods behandlingen. Ligeledes findes der en gruppe patienter, der har symptomer på lavt stofskifte på trods af at skjoldbruskkirtlen danner tilstrækkeligt T4.

Nogle oplever at få det bedre ved behandling med Thyroid.

I stedet skal det være patienternes eget valg, om de vil behandles med præparatet. Et valg, de skal kunne tage på et informeret grundlag fra læge, mener Liselott Blixt.

I øjeblikket planlægger Liselott Blixt at afholde en høring i begyndelsen af 2019. Her skal sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) efter planen deltage foruden læger og endokrinologer.

På høringen skal det fremlægges, hvordan patienter har det med og uden Thyroid Erfa. Noget, som Liselott Blixt mener, der mangler viden om i øjeblikket. Derfor har regeringen og DF afsat fem millioner kroner på finanslov 2018 til at styrke stofskiftebehandlingen. Herunder forskningen i og hvordan, Thyroid Erfa potentielt virker.

I den forbindelse sagde sundhedsministeren: "Som minister får jeg mange henvendelser fra stofskiftepatienter, der enten bliver afvist af speciallægerne, fordi de er i behandling med thyroid, eller oplever, at de har fået for lidt hjælp til at blive udredt. Vi er simpelthen nødt til at hjælpe de patienter bedre, derfor sætter vi nu gang i nye initiativer."

Liselott Blixt. mener heller ikke at have fået en ordentlig begrundelse fra lægerne omkring, hvorfor man ikke bør bruge Thyroid Erfa.

“ Hvorfor er det eksempelvis tilladt at bruge det i Canada, og hvordan går det med dem, der får det? Det skal vi vide mere om,” siger hun.

Liselott Blixt mener ikke, at selvom der er potentiel mulighed for at udvikle brystkræft eller hjertekarsygdom, hvis man tager Thyroid Erfa, ayt man så skal undgå behandlingen. I stedet bør det være en nøje afvejning af patientens forringede livskvalitet med stofskiftesygdom sammenholdt med risikoen for at udvikle bivirkninger, som skal afgøre, om patienten bør have mulighed for at få Thyroid Erfa.

Staten skal ikke være barnepige

Liselott Blixt mener ikke, at staten skal være barnepige, da det er hendes holdning, at patienterne selv kan tage ansvar for, om de virkelig ønsker sig behandling, selvom det måske indebærer risici for potentielle bivirkninger.  

”Som sagen står i øjeblikket, så mener jeg, at patienterne skal have mulighed for at få Thyroid Erfa, hvis det er deres ønske på trods af, at de er oplyst om de potentielle bivirkninger,” siger Liselott Blixt.

Hvis man forbyder den kontroversielle medicin, så opsøger folk det sorte marked, mener hun.

I øjeblikket nægtes patienter, der ikke tager den godkendte medicin adgang til opfølgende blodprøver og kontroller hos lægen. For nylig har Sundheds- og Ældreministeriet i en rapport indskærpet, at hospitaler og læger ikke må slippe af sted med at afvise stofskiftepatienter, der medicinerer sig selv med for eksempel thyroid. Faktisk har den gruppe især behov for kontrol og opfølgning, lyder det, for at " mindske risikoen for overbehandling".

Rapporten blev til direkte på baggrund af henvendelser fra patienter.

“Jeg mener, at læger er blevet for dominerende, når de ikke vil behandle patienter, der vælger at bruge Thyroid Erfa. Jeg mener, at det i højere grad skal være op til patienten at beslutte, om han eller hun vil have Thyroid Erfa eller ej. Og hvis de vælger at få det, skal de alligevel have adgang til sundhedsvæsenets ydelser,” siger Liselott Blixt.

Liselott Blixt slår samtidig fast, at hun ikke mener, at enhver patient med stofskiftesygdom skal have adgang til Thyroid Erfa. Liselott Blixt opfordrer til, at lægerne spørger ind til den enkelte patient og prøver at vurdere, om han eller hun er så syg, at det er relevant at prøve lægemidelt. Thyroid hjælper ikke alle, og det er kun relevant for dem, som er meget syge. Hvis man har det okay, skal man måske ikke tage Thyroid Erfa og udsætte sig selv for potentielle bivirkninger, mener Liselott Blixt.

”Kun hvis patienten er så syg, at det vil være et større helvede at leve med selve sygdommen end med de potentielle bivirkninger, mener jeg, at patienten skal have mulighed for at få Thyroid Erfa, hvis det er ønsket,” siger Liselott Blixt.

 

LÆS OGSÅ:

Tags: thyroid

Del artikler