
Nyeste forskning gennemgået: Antidepressiver virker
Eventuel tvivl om effekt og bivirkninger af antidepressiv medicin bør nu være slut med Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger, der er sendt til høring.
Styrelsens Indsatser for Rationel Farmakoterapi (IRF) har set på al den nyeste forskning på området og konkluderer, at der ’er klinisk gavnlig og relevant farmakologisk effekt i den akutte behandling af unipolar depression hos voksne af de i Danmark markedsførte SSRI-lægemiddelstoffer’.
SSRI-midlerne - den antidepressive medicin - virker altså og rummer desuden ingen særlig risiko, ifølge IRF. Således understreges det i notatet, at der ikke er noget, der evidensmæssigt tyder på, at behandling med SSRI øger risikoen for selvmord – herunder risikoen for fuldbyrdet selvmord samt selvmordsadfærd hos voksne patienter. Dog kan anvendelse af SSRI øge risikoen for selvmordstanker særligt i opstartsfasen, hedder det.
”Det er et glimrende og meget grundigt notat, som rammer en sølvkugle igennem diskussionen om manglende effekt af SSRI og mulig øget risiko for suicidalitet – i hvert fald for voksne,” lyder det i en kommentar til studiet fra professor, dr.med. og overlæge Poul Videbech fra Center for Neuropsykiatrisk Depressionsforskning ved Psykiatrisk Center Glostrup.
Ingen forskelle i effekt
Specialistgruppen har vurderet de nyeste forskningsresultater i forhold til seks forskellige SSRI-midler (sertralin, escitalopram, citalopram, paroxetin, fluoxetin og fluvoxamin) og finder ingen forskelle mellem dem i positiv effekt.
I forhold til negative effekter er de fælles om risikoen for seksuelle bivirkninger. Og nyt er det, at IRF ikke udelukker en risiko for QTc-forlængelse (hjertemæssig arytmi) for nogen af de seks lægemiddelstoffer, hvor risikoen tidligere (i behandlingsvejledningen fra 2011 udarbejdet af Dansk Cardiologisk Selskab & Dansk Psykiatrisk Selskab) kun blev nævnt for escitalopram og citalopram.
På linje med guideline fra NICE, vurderer specialistgruppen, at sertralin, escitalopram og citalopram i klinisk praksis giver anledning til færre interaktioner end paroxetin, fluoxetin og fluvoxamin.