Risikoen for at dø af kræft i Grønland er dobbelt så høj som i Danmark

Den samlede risiko for kræft er steget i Grønland i perioden 1983-2014 og er nu på niveau med kræftrisikoen i de øvrige nordiske lande. Men risikoen for at dø af kræft er dobbelt så høj i Grønland i forhold til Danmark og de andre nordiske lande.

Det viser et studie lavet af Umbreen Yousaf, der er overlæge i onkologi på Haugesund Sykehus i Norge, i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse og Statens Institut for Folkesundhed.

Det skriver Kræftens Bekæmpelse.

Studiet er netop udkommet i det videnskabelige tidsskrift EClinicalMedicine.

"Det er rystende, at dødeligheden er så meget højere end de andre nordiske lande. Det er en alvorlig situation, og vi må i gang med at se på årsagen til det," siger Umbreen Yousaf til Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

Undersøgelsen viser en stor forskel på de typer af kræft, borgere i Grønland rammes af i forhold til Danmark og resten af norden. Grønlændere har en langt højere risiko for at få og dø af kræft i åndedrætsorganer, specielt lungekræft, for nogle kræftformer i fordøjelsesorganer (spiserør, mave, bugspytkirtel og lever), for nogle kræftformer i læbe, mundhule og svælg og for uspecificeret kræft. Til gengæld er der en lavere risiko for prostatakræft, brystkræft, modermærkekræft og leukæmi i Grønland.

Forskerne bag undersøgelsen mener, der er et klart behov for at styrke indsatsen mod kræft i Grønland og blive klogere på årsagerne til den høje kræftdødelighed i landet.

"Man burde se mere detaljeret på, hvordan forløbet er for udredning, behandling og opfølgning af kræftpatienter i Grønland. Det vil give indsigt i, hvor man sætte ind for at komme den høje dødelighed til livs," siger Umbreen Yousaf til Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

Tags: Kræft

Like eller del denne artikel