Sundhedspolitisk Tidsskrift

Første globale vejledning for HPV-vaccination

Den amerikanske onkologiforening ASCO har udsendt en klinisk retningslinje for humant papillomvirus (HPV) vaccination til forebyggelse af livmoderhalskræft. 

Det er den første retningslinje for primær forebyggelse af livmoderhalskræft, der er skræddersyet til flere regioner i verden med forskellige niveauer af socioøkonomiske og strukturelle ressourcer.

Vejledningen indeholder konkrete anbefalinger i henhold til fire ressourceniveauer: begrænset, grundlæggende, forbedret og maksimal. Niveauerne handler dels om de økonomiske midler i landet eller regionen, dels udviklingen af ​​sundhedssystemerne - herunder personale, infrastruktur og adgang til tjenesteydelser. 

De vigtigste anbefalinger i vejledningen er:

- I alle miljøer og afhængig af ressourcer anbefales to doser af HPV-vaccine til piger i alderen 9 til 14 år, med et interval på mindst 6 måneder og op til 12 til 15 måneder mellem doserne.

- Piger, der er hiv-positive, bør have tre doser.

For lande med maksimale og forbedrede ressourcer:

- Hvis piger er 15 år eller ældre, og har fået deres første dosis før alderen 15 år, kan de fuldføre serien med to doser serien. Hvis de ikke har modtaget den første dosis før alderen 15 år, bør de have tre doser. I begge scenarier kan vaccination gives i 26 års-alderen.

For lande med begrænsede og grundlæggende ressourcer:

- Hvis tilstrækkelige ressourcer er tilbage efter at havde vaccineret piger 9 til 14 år, kan piger, der fik en dosis modtage yderligere doser i alderen 15 og 26 år.

Vaccination af drenge:

- I alle lande kan drenge vaccineres, hvis der er mindst 50 procent dækning i den prioriterede kvindelige målgruppe, tilstrækkelige ressourcer og en sådan vaccination er omkostningseffektiv.

Livmoderhalskræft er den fjerde mest almindelige kræftform blandt kvinder i hele verden. 85 procent af livmoderhalskræftdiagnoser og 87 procent af livmoderhalskræftdødsfald forekommer i mindre udviklede regioner, herunder dele af Afrika og Latinamerika.

”Fordi tilgængelighed og ressourcer varierer meget, både mellem og inden for lande, er vi nødt til at tilpasse strategier for at forbedre adgangen til HPV-vaccination overalt. Denne vejledning er enestående i forhold til at tilbyde cervikale anbefalinger kræftvaccination, der kan tilpasses til forskellige ressourceniveauer, og vi forventer, at den vil have stor indflydelse på det globale sundhedssamfund,” siger Silvia de Sanjosé, MD, PhD, medformand for ekspertpanelet, der udviklede retningslinjen, og leder af det cancerepidemiologiske forskningsprogram på Institut Català d'Oncologia i Barcelona i en pressemeddelelse (http://www.asco.org/about-asco/press-center/news-releases/first-global-guidance-hpv-vaccination-cervical-cancer).

Like eller del denne artikel