Lars Løkke: Vi er parate til at se på regionerne

På Venstres sommergruppemøde sagde Lars Løkke Rasmussen fredag eftermiddag, at regeringen er parat til at se på en ny struktur i sundhedsvæsenet og på regionernes fremtid. "Det er ikke ny struktur, der er løsningen. Det er konkrete handlinger," mener Stephanie Lose, formand for Danske Regioner.

"Der er sket ufatteligt meget, siden jeg blev sundhedsminister i 2001, hvor sundhedsvæsenet lå i ruiner, og kræftpatienter flygtede til udlandet. En uafhængig tænketank har for nylig skåret det danske sundhedsvæsen i dag som det tredje bedste i Europa. Men der er stadig meget, som ikke fungerer. Ligesom vi i 2001 tog pejling af, hvad der var tids udfordringer, så skal vi også gøre det i dag. Og sundhedsvæsenets udfordringer i dag er kort sagt sammenhæng," sagde Lars Løkke Rasmussen, der også også slog fast, at der først bliver folketingsvalg i 2019.

Regeringen vil derfor komme med en sammenhængsreform efter Folketingets åbning.

"Der er betydelige geografiske forskelle i, hvor gode regionerne er til at leve op til ventetidsgarantierne, men det er der også i, hvor godt samspillet er mellem hospitalerne, almen praksis, kommunerne og patienterne. Det er vi nødt til at gøre bedre. Sundhedsreformen skal skabe sammenhæng og nærhed for den enkelte borger," sagde Lars Løkke Rasmussen.

"Lige som vi i begyndelsen af årtusindskiftet tog nogle strukturelle træk for at få et bedre sundhedsvæsen, kommer vi også nu til at tage nogle træk. Hvis det så fører til, at der også skal ske noget med regionerne. er vi også parate til at se på det. Ikke at strukturelle ændringer er et mål i sig selv, men hvis det kan være med til at drive en positiv udvikling af vores sundhedsvæsen, så er vi åbne overfor det," sagde han.

Ifølge Berlingske vil et centralt element i den kommende sundhedsreform være at flytte penge fra hospitalsindlæggelser, der ikke burde have fundet sted, og i stedet bruge dem på varme hænder.

I endnu ikke offentliggjort sundheds- og ældreøkonomisk analyse udarbejdet af Sundhedsministeriet, har ministeriet opgjort, hvad forebyggelige indlæggelser, genindlæggelser inden for 30 dage og korttidsindlæggelser koster samfundet mellem tre og otte mia. kr. årligt.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) kalder tallene for »bekymrende« og bebuder, at et opgør med unødige indlæggelser kommer til at være et helt centralt element i regeringens sundhedsreform, som står til at blive en af de største politiske sager inden valget.

»Er man diabetespatient, KOL-patient eller ældre medborger, skal vi undgå, at vedkommendes sygdom kommer i så fuldt flor, at vedkommende har behov for at blive indlagt. Det er helt centralt, at vi skaber mere nærhed og mere sammenhæng i vores sundhedssystem,« siger Ellen Trane Nørby til Berlingske.

Lose: Vi er klar til at skabe bedre sammenhæng

Stephanie Lose, formand for Danske Regioner, mener ikke, at en ny struktur er løsningen på sundhedsvæsenets problemer. 

"Der skal skabes bedre sammenhæng for den enkelte patient, og derfor er vi klar til at forbedre og forandre sundhedsvæsenet. Vi skal blive bedre til at tage hånd om de patienter, som i dag falder ned mellem kommuner, de praktiserende læger og sygehusene. Det samarbejde har ikke fungeret godt nok i dag. Vi går meget gerne forrest for at gøre det bedre," siger Stephanie Lose i en pressemeddelse.

Lose understreger, at det er vigtigt at være klar på, hvilken gruppe, der i dag kan opleve problemer med sammenhæng. I dag er cirka 2,7 millioner mennesker i kontakt med sygehusene – og cirka 10 procent af dem også i kontakt med kommunen. Det er i denne gruppe, at problemerne findes.

"Lad os løse problemerne for de borgere, der oplever problemer med sammenhæng. Og lad os gøre det nu. Store strukturændringer vil ikke løse noget helst – kun forsinke løsningen. Eller sagt ligeud: Regionerne er ikke en del af problemet, vi er løsningen!", siger Lose.
 
Lose advarer mod, at der i debatten opstår myter og skræmmebilleder. Et af dem er, at der er uacceptable store forskelle i den behandling, som patienterne modtager fra region til region, mener hun. Fakta er, at regionerne på mange områder har gjort en meget vellykket indsats for at mindske regionale forskelle – selvom der stadig er områder, hvor det ikke er godt nok, siger hun.

"De regionale forskelle er bestemt ikke er større i Danmark end andre lande, hvor sundhedsvæsenet er statsligt styret," siger hun.

Lægeforeningen: Smid ikke barnet ud med badevandet

Lægeforeningen er enige i, at der skal være mere sammenhæng, men råder regeringen til at lytte til fagligheden og til ikke at drage forhastede beslutninger.

"Vi er ikke gift med regionerne, de har store udfordringer med blandt andet overbelægning, it, sammenhæng og psykiatri. Men de har også klaret mange opgaver. Omvendt har kommunerne stadig svært ved at løse de opgaver, de fik ved den sidste strukturreform," siger formanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing,

"Der bliver lagt op til en sundhedsreform, der gør, at færre patienter skal indlægges på hospitalerne. Men der skal altså opbygges kvalitet og kapacitet i det kommunale sundhedsvæsen, før patienterne overhovedet kan sendes ud af sygehusene," siger han.

"Jeg er enig med statsministeren i behovet for bedre sammenhæng i sundhedsvæsenet. Det kan kræve tilpasninger i strukturen. Men der er stor risiko for at smide barnet ud med badevandet, når man efter års forarbejde alligevel indleder politisk forhandling med “alt er i spil”. Endda så tæt på et Folketingsvalg. Jeg ser frem til, at der kommer en gennemarbejdet plan, vi kan forholde os fagligt til. Det er helt afgørende, at politikerne husker, sundhedsvæsenet i den grad har brug for ressourcer til at klare de fremtidige opgaver. Der mangler speciallæger, ikke mindst i almen praksis og i psykiatrien, og stadig flere patienter kommer til i de kommende år," siger Andreas Rudkjøbing.

 

 

Like eller del denne artikel

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift

 

Redaktion

Webmaster

Tilknyttede journalister

 • Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjertekar, generelt 
  Bo Karl Christensen - diabetes, generelt
  Jette Marinus - respiratorisk
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Ebbe Fisher - generelt 
  Mads Moltsen - gastrologi
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, reumatologi, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

Om os

Redaktionen

Redaktion

Webmaster

Tilknyttede journalister

 • Signe Juul Kraft - onkologi, hæmatologi, sundhedspolitik
  Berit Andersen – hjerte-kar, psykiatri, sundhedspolitik 
  Nina Bro - sclerose, sundhedspolitik 
  Birgit Brunsted - onkologi, hjertekar, generelt 
  Bo Karl Christensen - diabetes, generelt
  Jette Marinus - respiratorisk
  Grit Blok - dermatologi 
  Maria Cuculiza - kultur, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Ebbe Fisher - generelt 
  Mads Moltsen - gastrologi
  Pernille Marrot – Propatienter.dk, osteoporose, diabetes 
  Maiken Skeem – hjertekar, reumatologi, sundhedsteknologi, sundhedspolitik 
  Annette Lausten - gastroenterologi
  Marianne Rohweder - overvægt, sundhedspolitik

Om os