”Studiet bekræfter en mistanke, vi har haft om, at vi ikke fanger al aktivitet ved hjernescanningerne, og når en fjerdedel af patienterne har aktivitet i rygmarven alene, så er det meget mere, end vi normalt går og tror,” siger Finn Sellebjerg.

Rygmarvsscanning bør være del af sclerose-tjek

Hver fjerde patient med multipel sclerose (MS) har sygdomsaktivitet kun i rygmarven, og derfor bør rygmarvsscanninger overvejes som del af den rutinemæssige monitorering af patienterne, mener forskere.

Flere patienter ville formentlig få ændret deres behandling til et mere virksomt lægemiddel, hvis den rutinemæssige monitorering også omfattede MR-scanning af rygmarven. Det konkluderer italienske forskere, der har foretaget et studie af MR-scanninger af hjerne og rygmarv hos 828 MS-patienter. 

Serena Ruggieri, Sapienza Universitetet i Rom, som fortæller, at forskerne har fundet sygdomsaktivitet i rygmarven hos hver fjerde patient, uden at der var sygdomsaktivitet at spore i hjernen, og de mener, at inflammatorisk aktivitet i rygmarven er relevant i forhold til monitorering af sygdommen.

Læger kunne med fordel supplere de rutinemæssige hjernescanninger, der i dag anbefales ved behandling med sygdomsmodificerende behandling af MS, med MR-monitorering af rygmarven, mener de.

”Det er for tidligt at sige, at vi har brug for rygmarvsscanninger i monitoreringen, men jeg vil sige, at inflammatorisk aktivitet er relevant, og rygmarvsscanninger skulle overvejes som rutinemæssig sygdomsmonitorering,” siger Serena Ruggieri.

Professor Finn Sellebjerg overvejer sammen med kollegerne ved Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet, et dansk pilotstudie på området.

Han finder de italienske resultater både spændende og relevante for den kliniske praksis.

”Studiet bekræfter en mistanke, vi har haft om, at vi ikke fanger al aktivitet ved hjernescanningerne, og når en fjerdedel af patienterne har aktivitet i rygmarven alene, så er det meget mere, end vi normalt går og tror,” siger Finn Sellebjerg.

Han mener, at kombinationen af knappe ressourcer og gamle studier, der viser, at den overvejende sygdomsaktivitet findes i hjernen, er årsagen til, at hjernescanninger har fået lov at stå alene. På Rigshospitalet har scleroselægerne haft diskussionen gennem nogen tid, og de overvejer at foretage et pilotstudie af rygmarvsscanninger som sygdomsmonitorering.

”Det er blevet et dogme, at det er tilstrækkeligt at scanne hjernen, og det bliver jo lidt af en selvopfyldende profeti, at vi kan fange al aktivitet der, når vi ikke undersøger rygmarven. Man kunne godt forestille sig, at sygdomsmodificerende behandling undertrykker mere aktivitet i hjernen, end den gør ned gennem rygmarven, og at den aktivitet, der er i rygmarven, måske i virkeligheden er mere relevant for, hvad patienterne får af attakker og forværring over tid,” siger Finn Sellebjerg.

Tags: multipel sclerose, sclerose

Like eller del denne artikel