Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Minister: Diabetespatienter har ret til at få vurderet særlige behov

Den enkelte patient har ret til at få vurderet individuelle behov for et hjælpemiddel, som ikke er omfattet af kommunens standardsortiment. Det fastslår socialminister Mai Mercado (K) nu i et svar til Folketinget.

For diabetespatienter i blandt andet Københavns Kommune er det i øjeblikket realiteten, at valgmuligheder inden for hjælpemidler til at måle blodsukker og tage insulin er meget begrænsede. Med sortimenter, der begrænser sig helt ned til ét produkt af blodsukkermåler og penkanyler, er det svært at ramme patienternes individuelle behov, skriver diabetes.dk.

Nu viser et nyt svar fra ministeren, at kommunerne skal give den enkelte diabetiker en konkret og individuel vurdering, hvis det er patientens ønske.

”Såfremt en borger mener at have særlige begrundet behov for et andet hjælpemiddel, er kommunen forpligtet til at foretage en konkret og individuel vurdering af borgerens hjælpebehov og træffe en ny afgørelse, og herunder vurdere om produktkonverteringen også skal gælde for den pågældende borger. Kommunens nye afgørelse kan, hvis borgeren er utilfreds med den, påklages til Ankestyrelsen,” skriver ministeren i et svar, foranlediget af, at Diabetesforeningen har ønsket at tale med hende om sagen.

Hos Diabetesforeningen har man indtil nu oplevet, at diabetespatienterne i blandt andet Københavns Kommune har haft endda særdeles svært ved at få vurderet en sag konkret og individuelt. Og det er fortsat sådan, at det først er, hvis patienten udtrykkeligt giver udtryk for, at han eller hun ønsker at få sin sag vurderet individuelt, at kommunen er forpligtet til det.

Hvis patienten ikke giver udtryk for sit ønske om en individuel vurdering af sin sag, kan kommunen fortsat foretage de såkaldte massekonverteringer, hvor der ikke tages hensyn til den enkelte patients behov.

”Det er en markant svækkelse af den enkelte borgers retssikkerhed. Det er bekymrende, for hvad med dem, der ikke har ressourcer til at kræve deres ret? I Diabetesforeningen frygter vi, at denne nye praksis fra kommunerne risikerer at øge den sociale ulighed i sundhed. Det risikerer at gå ud over de svageste,” siger Henrik Nedergaard, adm. direktør, Diabetesforeningen, til diabetes.dk.

Tags: diabetes

Del artikler