Ikke at ryge påvirker levetiden mere end nogen anden af de sunde vaner.

Et sundt liv giver mere end ti år ekstra

Alle ved, at en sund levevis generelt betyder et længere liv. Men præcis hvor meget længere, giver en ny undersøgelse nu svaret på. Ved op mod 50-års alderen at følge fem sunde vaner kan kvinder lægge 14 og mænd 12 år til deres levetid. Samtidig får de en langt lavere risiko for alvorlig sygdom.

De fem vaner, som de amerikanske forskere bag studiet fokuserede på, er: Ingen rygning, begrænset alkoholindtag, fysisk aktivitet, sund mad og en normal vægt. Med sådan en levevis har kvinder og mænd 82 procent mindre risiko for at dø af hjertekarsygdom og 65 procent mindre risiko for at dø af kræft end dem, der ikke lever efter de fem sunde vaner.

Disse resultater understreger, hvordan forebyggelse er nøglen til at øge levetid og sænke risikoen for kroniske sygdomme – mere end medicinsk behandling.

Også hver for sig var de fem sunde vaner forbundet med en lavere risiko for sygdom eller for tidlig død, men effekten var størst for mennesker, der levede efter alle fem sunde vaner, ifølge studiet. Den afgørende af de fem sunde vaner er ikke-rygning, som påvirker levetiden mere end noget andet. 

Forskerne analyserede to store databaser, der rummede 34 års detaljeret information om sundhed og livsstil blandt mere end 123.000 mænd og kvinder.

Studiet er offentliggjort magasinet Circulation, udgivet af American Heart Association.

Tags: rygning

Like eller del denne artikel