"Umiddelbart kan en rejse med Try Medics lyde forjættende. Men både fagligt og menneskeligt er der en række problemer," siger næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Dorte Steenberg. - Foto: DSR

Unge ufaglærte sendes i hospitalspraktik

Danske unge betaler godt 20.000 kr. for ’hospitalspraktik’ i afrikanske lande for at forberede sig på et studievalg som enten læge, sygeplejerske eller jordemoder. Men firmaet bag pakkerejserne har ikke haft styr på den sundhedsfaglige etik.

Radio24syv har afdækket historien om firmaet ’Try Medics’, der hvert år sender 150-200 håbefulde unge af sted til hospitalsarbejde i Uganda og på Zanzibar.

Efter interview med 62 tidligere elever i ’praktik’ i Afrika tegner Radio24syv et skræmmende billede: De unge har bl.a. været med til at tage mod babyer under fødsler, syet kvinder sammen efter fødsler, lagt kateter på patienter, taget blodprøver og syet sår sammen.

Både Lægeforeningen, Jordemoderforeningen og Dansk Sygeplejeråd kritiserer ’praktik’-rejserne og tager afstand fra dem. Det skriver Sygeplejersken.

"Umiddelbart kan en rejse med Try Medics lyde forjættende. Men både fagligt og menneskeligt er der en række problemer," siger næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Dorte Steenberg til Sygeplejersken.

 Try Medics har efter kritik i foråret 2017 fjernet de praktisk faglige opgaver, som eleverne kunne komme ud i. Nu er der tale om, at eleverne skal observere behandlinger. Men ifølge Radio24syvs interview er det kun 13 af de 62 adspurgte, som udelukkende har observeret.

I udsendelsen på Radio24syv afviser medstifter af Try Medics, Sonny Rasmussen.

"Det er vigtigt at pointere, at de studerende ikke går til hånde, men er i en undervisningssituation, som også inkluderer teoretiske lektioner. Vi er som organisation meget opmærksom på de kulturelle forskelle og har været i løbende dialog med uddannelsessteder og sundhedsfaglige organisationer herhjemme," siger Sonny Rasmussen til Radio24syv.

Tags: Dorte Steenberg, praktik, Uganda, Zanzibar, Tryd Medics

Like eller del denne artikel