May-Britt Kattrup (LA): Lægerne burde ikke være så konservative

Lægerne burde ikke være så konservative i forhold til medicinsk cannabis-ordningen, mener sundhedsordfører for Liberal Alliance, May-Britt Kattrup, i et debatindlæg.

Først vil jeg gerne rose Kristian Lund for at tage aktiv del i debatten med sin klumme. Det kan vi ikke få nok af. Desværre synes jeg, at kæden hopper af flere gange i en misforstået ideologisk modstand mod ordningen.

Kristian Lund skriver i sin overskrift, at cannabis-ordningen mangler akuthjælp. Jeg mener, at akuthjælpen bør komme fra lægerne, som ikke burde være så konservative. Det er rigtigt, at cannabis ikke er et godkendt lægemiddel, men fire patientgrupper er udvalgt af Sundhedsstyrelsen, fordi der er stærke indikationer fra Canada. I Holland har læger udskrevet cannabis i mindst 12 år. Israel gør det og flere andre stater.

Lægerne i Danmark står ikke i en anden situation end deres kolleger i de lande og stater, hvor man udskriver cannabis, og de har ikke større juridisk ansvar for at udskrive cannabis, end de har for godkendte lægemidler.

Og ja der er en risiko, det er der altid, også ved godkendte lægemidler. Og de patienter, som bedende håber på at få cannabis, er netop patienter, som enten har oplevet, at konventionel medicin ikke hjælper dem eller giver uoverskuelige bivirkninger. Disse patienter er så desperate, at de går på det kriminelle marked for at få cannabis til at lindre deres smerter.

Ingen patienter ønsker at være kriminelle. Men de ser det som deres sidste udvej. Hvorfor skulle lægerne ikke hjælpe dem? Hvad er alternativet? Kristian Lund skriver selv, at disse patienter har prøvet alt uden at opnå smertelindring.

Kristian Lund skriver også: ”Patienter kan vise sig ude af stand til at administrere deres medicin og gøre skade på sig selv efter et misbrug. Andre kan blive overraskende påvirkede og få depression eller andre psykiatriske diagnoser, hvis ikke de kan køre galt i deres biler og gøre skade på andre”.

Det mener jeg er – undskyld mig udtrykket – helt ude i hampen. Hvorfor skulle patienter være mere ude af stand til at administrere cannabis end f.eks. morfin? Hvorfor skulle de have større risiko for misbrug ved at få det ordineret af lægen? Jeg vil mene det modsatte. Disse patienter ønsker blot at kunne leve med deres smerter eller få noget appetit og tage på i vægt efter kemoterapi. Og de ønsker at kunne gøre det uden at ende i en rus.

Kristian Lund skriver videre: ” I tredje række kommer, at visse læger vel ønsker at give politikerne en lektion – de skal ikke trække en forsøgsordning ned over hovederne på dem. På den måde er der også et element af drilleri, når lægerne nu vælger at afvise patienternes ønsker”.

Hvis det er udtryk for lægernes holdning, synes jeg det er en hån mod patienterne at sætte deres inderlige ønske om en udholdelig hverdag til side blot for at kunne demonstrere over for politikere.

Skulle vi følge din opskrift med forsøg, havde der ikke været penge til ordningen plus, at patienter i Danmark var kommet til at vente lang tid på at kunne få cannabis uden at skulle være kriminel.

Endvidere skriver Kristian Lund: ”… så vil politikerne have erstattet et lille, men illegalt marked med et større, men legalt og helt ukontrolleret marked, som virkelig kan få mange ofre. ”

Hvorfor tror du, at det illegale marked er lille? Hvorfor tror du, at et legalt marked vil blive helt ukontrolleret? På det legale marked ved patienterne, hvad produkterne indeholder, og de kan få den viden, som lægerne har fået fra Lægemiddelstyrelsen baseret på de udenlandske erfaringer samt den information, der følger med produkterne fra leverandørerne. Uanset om man mener, at den viden ikke er tilstrækkelig, er den dog mere fyldestgørende end den ikke-vejledning, man kan få på f.eks. Christiania. Og jeg mener også, at det må være mere trygt at færdes i et lægeværelse end i kriminelle omgivelser.

Jeg vil endnu engang opfordre lægerne til at være lige så imødekommende overfor patienterne som deres udenlandske kolleger.

Tags: Medicinsk cannabis, cannabis, debatindlæg, May-Britt Kattrup

Like eller del denne artikel

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift