Medicin kan også have uoplyste bivirkninger

Debat

Torben Kjær (Enhedslisten),
Medlem af Danske Regioners sundhedsudvalg
Medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden (udtræder)
 

DEBAT: Medicin kan også have bivirkninger, som ikke oplyses på indlægssedlen. Patienter må lytte til deres krop, skriver regionspolitiker Torben Kjær (Enhedslisten) i dette indlæg. 

I Sundhedspolitisk Tidsskrift 6/12 kunne under overskriften "Overdrevne bivirkninger kan gøre patienterne bange for at tage medicin" læses, at Klinisk Farmakologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital mener, at indlægssedlernes advarsler om mulige bivirkninger udgør et problem. Da bivirkninger ofte er individuelle og umiddelbart uforklarlige, kan modsatte erfaringer berettes.

Et af flere eksempler var fra da jeg i 2016 fik alvorlige gigtsymptomer og lignede en gammel, rundrygget mand, der bevægede sig under store smerter. Ti måneder på to hospitalers reumatologiske afdelinger, der undersøgte mig på kryds og tværs. Endelig konkluderede de, at det godt nok lignede gigt, men at det var det ikke. "Hvad er det så?" spurgte jeg, hvortil der var intet svar.

Jeg gennemgik min kalender for at se, om og hvad der var sket af forandringer op til, at symptomerne begyndte. Det eneste var, at jeg var begyndt på insulinet Tresiba, som jeg straks ophørte med og gik tilbage til det gamle insulin. Efter nogle uger var alle symptomer forsvundet.

Det står der intet om på indlægssedlen, og ikke en eneste læge ville komme i tanke om, at det kunne være et insulin til en dengang 56-årig bruger af insulin, der kunne give så alvorlige kroniske bivirkninger. Erfaringen blev med patientjournaler indberettet til Lægemiddelstyrelsen, der oplyste, at hvis de modtog tre indberetninger om samme forhold, ville de undersøge sagen. Mange kan have oplevet de samme bivirkninger, uden at det er indberettet, da ingen mistænker et insulin for at være synderen. Dertil vil den logiske tankegang være, at det nok er endnu en følgevirkning af de mange års diabetes.

Det er givet rigtigt, at der oplyses om bivirkninger, som kun få oplever, men der kan også være bivirkninger, som der aldrig oplyses om, fordi der søges evidens for andre forhold. Patienterne må lytte til egen krop og lægerne finde alternativer.

 

 

Relateret artikel

Like eller del denne artikel