Jeg fastholder: Hykleri af Philip Morris

Debat

Charlotta Pisinger
Professor i Tobaksforebyggelse
Tilknyttet Københavns Universitet og Hjerteforeningen
 

DEBAT. "Jeg er fuldstændig i tråd med WHO i min kritik," skriver professor i tobaksforebyggelse, Charlotta Pisinger, blandt andet i endnu et svar til Claude Guiron og Christopher Arzrouni fra Philip Morris.

Jeg vil hermed svare kort på Philip Morris´ indlæg i Sundhedspolitisk Tidsskrift 18. september.

Læsere af Philip Morris’ indlæg, som ikke kender til disse ”skadesreducerende (tobaks-/nikotin)produkter” får den opfattelse, at der i Danmark findes en skør gammel professor, der har set sig sur på tobaksindustrien og derfor ikke kan skelne skæg fra snot. Det er meget elegant at vinkle debatten på den måde. De er dygtige hos Philip Morris.

Læserne bør dog vide, at min ”vildfarelse” er fuldstændig i tråd med WHO, store NGO’er, ja, næsten alle, der arbejder med tobaksforebyggelse i verden. 

Jeg havde anført tre punkter, som jeg fastholder:

1) at der på nuværende tidspunkt ikke findes skyggen af evidens for, at produkterne medfører mindre helbredsskade

Man kan ryge, fra man er 14 år, til man er 70, før man får lungekræft eller slagtilfælde. Vi har ingen studier, der viser langtidshelbredseffekter af hverken e-cigaretter eller opvarmet tobak. Ja, det er muligt at finde enkeltstående studier, der viser, at de, der skifter 100 procent til e-cigaretter, har nogen helbredsgevinster i forhold til dem, der ryger, men evidensen er overvældende større, hvad angår påvist helbredsskade, f.eks. på lungerne. Kombineret med, at det er de færreste, der skifter helt, men i stedet ofte fortsætter med at ryge, er effekten på folkesundheden særdeles tvivlsom. Hvad angår opvarmet tobak vil jeg citere WHO´s ekspertpanel: “Currently, there is no evidence to demonstrate, that heated tobacco products are less harmful than conventional tobacco products”.

2) at så godt som alle brugere af disse ”skadesreducerende produkter” fortsætter med at ryge, og at skaden ved dette dobbeltbrug af flere tobaksprodukter synes at værre større end ved rygning alene samt

Det er korrekt, at de seneste tal fra "Danskernes rygevaner" ikke er alarmerende, hvad angår dobbelt forbrug. Ser vi derimod på de unge, viser de nyeste tal, at knap seks procent af de unge har et samtidigt forbrug af cigaretter og ét eller flere nikotinholdige produkter, deraf bruger 88 procent to produkter samtidig og 12 procent tre eller fire produkter samtidig. Det er i mine øjne meget bekymrende, da undersøgelser entydigt peger på, at helbredskaden kan være større ved dobbeltbrug. 

3) at produkterne frister mange unge ikke-rygere og øger deres risiko for at begynde at ryge almindelige cigaretter.

Det er korrekt, at der fortsat ikke er mange unge, der har ladet sig friste af opvarmet tobak/IQOS, men produktet er også ret nyt på markedet, så det er alt for tidligt at sige, hvordan det vil gå fremover. Vi har heller ikke mange unge ikke-rygere, der bruger e-cigaretter herhjemme, men erfaringer fra udlandet viser, at det hurtigt kan ændre sig, og produktet kan sprede sig som en steppebrand. Philip Morris har ikke et snappy comeback på, at e-cigaretbrugere og snusbrugere har øget risiko for at begynde at ryge rigtige cigaretter. Evidensen er nemlig entydig.  

Den dag, Philip Morris holder op med at sælge cigaretter, vil jeg med glæde revidere min skepsis, indtil da vil jeg fortsat kalde det hykleri, at en tobaksproducent udtrykker bekymring for rygeres helbred. Blot for at prakke rygerne nye afhængighedsskabende produkter på. Det er ikke vejen frem, det er derimod støtte til rygestop, høj pris på tobak og lovgivning. Lovgivning, som Philip Morris underminerer, hvor de kan komme til det.

Diskussionen kan blive lang, vi kan hive studier op af hatten og forsøge at overbevise læserne om, at VI har ret. Der er altid et eller andet studie i verden, som kan vise lige det, man påstår. Tilbage står: Hvem har læserne mest tillid til? 

Til inspiration: Retssagen ”USA mod tobaksindustrien”.

 

 


Dette indlæg er skrevet på baggrund af følgende debat:

Tags: rygning

Like eller del denne artikel