Vælg den realistiske vej væk fra rygning

Debat

Claude Guiron,
kardiologog og nordisk forskningschef
Christopher Arzrouni,
kommunikationschef, Philip Morris ApS
 

Videnskabelige landvindinger og teknologisk udvikling giver ofte anledning til kontroverser. Nogle ser mulighederne og andre ser kun risici. Det er særlig tydeligt på tobaksområdet. Vi er overbevist om, at Danmark kan blive røgfrit på nogle få år, hvis vi bliver mindre dogmatiske. Det bedste ville være at få rygerne til at kvitte cigaretterne helt. Men hvis rygerne ønsker at fortsætte forbruget af tobak og nikotin, findes der allerede i dag langt bedre alternativer til rygning. Produkter såsom e-cigaretter, opvarmet tobak, tyggetobak, nikotinposer osv. er her allerede.

Desværre er mange danske sundhedseksperter – såsom Sundhedsstyrelsen og professor Charlotta Pisinger – forhippede på at opnå en perfekt verden nu og her. De nægter at anerkende redskaber, der “kun” bringer os et stort skridt i den rigtige retning. I deres ønske om at afskaffe brugen af tobak og nikotin med det samme, afviser man, at der findes relevante alternativer til cigaretter. 

Dermed lukker de øjnene for virkeligheden, nemlig at mange rygere er vanemennesker, der insisterer på at få nikotinen på den måde, som de kender. Når reguleringen oven i købet begrænser muligheden for at kommunikere med rygerne om alternative belastende produkter, bliver det rigtig vanskeligt at flytte rygerne væk fra cigaretter. Så bliver rygerne bare på de kendte produkter – og resultatet er flere dødsfald, en dårligere folkesundhed og mere ulighed end nødvendigt.

Lad os i stedet hjælpe hinanden ind på en mere realistisk vej. Som nævnt, spænder alternativerne til cigaretter vidt – fra e-cigaretter og tyggetobak til opvarmet tobak. I dag findes produkterne, som burde kunne overbevise alle slags rygere om, at de kan få den samme nikotin og ofte den samme tobakssmag – uden at skulle døje med ”tjæren”. Langt de fleste af de giftige stoffer i cigaretrøgen skabes, når tobakken brænder. Derfor er det nærmest en selvfølge, at det er bedre for en selv - og andre - at indtage tobak og nikotin uden at brænde den af. Det anerkender udenlandske eksperter og uafhængige myndigheder såsom Food and Drug Administration i USA, Public Health England og RIVM i Nederlandene.

Hvis målestokken er at få alle til at stoppe alt nikotinforbrug med det samme, kan vi godt forstå, at Charlotta Pisinger er utilfreds med de alternative produkter. Men hvis man har et mere realistisk syn på vaner og på menneskers adfærd, bør man seriøst overveje, hvordan alternativer kan medvirke til at forbedre folkesundheden.

Charlotta Pisinger har desværre besluttet sig for, at tobaksindustrien bare er ond. Når f.eks. en tobaksvirksomhed som Philip Morris foreslår, at inkarnerede rygere dropper cigaretterne - og i stedet vælger alternative måder at få deres tobak og nikotin uden afbrænding - så mener hun, at det må være, fordi vi har en skummel plan for at kunne fortsætte med at sælge cigaretter.

Vi kan heldigvis skuffe hende. Vores plan er alene at henvende os til de voksne rygere, der ikke vil kvitte tobak - og tilbyde dem et mindre belastende alternativ – samtidig med, at vi gerne snarest muligt vil holde op med at sælge cigaretter. Vi lægger gerne en plan sammen med myndighederne.

Cigaretterne har ingen fremtid, hverken sundhedsmæssigt eller forretningsmæssigt. Og hvis man ikke tror på vores gode vilje, så overvej lige den kommercielle logik: Der er millioner af inkarnerede voksne rygere globalt, som ikke har tænkt sig at droppe cigaretterne lige med det første. Kan vi overbevise blot en mindre procentdel af disse om at skifte cigaretterne ud, kan vores aktionærer leve glimrende af det. Det viser vores seneste årsrapport allerede. Og samtidig kan vi glæde vores kunder med et mindre belastende produkt.

Ikke-rygere bør holde sig langt væk fra alle former for tobak og nikotin.

Vi er overraskede over, at mange danske sundhedseksperter insisterer på at se spøgelser. Det er ikke særlig rationelt. Og de skulle netop være garanter for en mere rationel sundhedspolitik, der mindsker skaderne ved rygning. Det er fint nok at drømme tobak og nikotin helt væk – og det også i orden at hade tobaksindustrien. Men det er mere perspektivrigt at gøre noget konkret for at flytte rygerne.

Tags: rygning

Like eller del denne artikel