De officielle kostråd: Nyeste forskning er manipuleret

Debat

Marie Raes,
kostvejleder og debattør
 

En af de største europæiske undersøgelser, der belyser sammenhængen mellem kostvaner og dødelighed, har et manipuleret resultat, mener kostvejleder Marie Raes.

Kan man regne med et undersøgelsesresultat, når der er fjernet fire ud af ni forudsætninger for undersøgelsen?

Den 12. juli blev de fleste danske aviser og nyhedsmedier ramt af en pressemeddelelse fra Ritzau, der slår fast, at kostrådene er vejen til et længere liv1. I pressemeddelelsen blev resultatet uddybet af en af forskningslederne, som understregede, at dette er en af de største europæiske undersøgelser, der belyser sammenhængen mellem kostvaner og dødelighed, og at resultatet er markant.

Pressemeddelelsen var oversat til dansk fra et sammendrag af den videnskabelige undersøgelse2, der godtgør, at overholdelse af de officielle danske kostråd er forbundet med færre alvorlige sygdomme og et længere liv. Men ved at nærlæse det komplette forskningsdokument3 viser det sig, at undersøgelsen har udelukket fire af de ni fødevarebaserede kostråd i deres forskningsdesign (vælg fuldkorn, vælg magre mejeriprodukter, vælg magert kød og kødpålæg, drik vand).

Mon ikke denne udelukkelse af fire væsentlige parametre har indflydelse på forskningsresultatet? Når en undersøgelse vil påvise en hypotese samt henholdsvis en forbindelse til eller årsag til et bestemt udkomme, bør alle kendte parametre medtages.

I undersøgelsens officielle sammendrag og konklusion er udelukkelsen af de fire kostråd ikke nævnt på trods af, at det komplette forskningsdokument anbefaler at påpege dette, når man tolker resultaterne. Mainstream-medier og den almindelige befolkning kan dog ikke forventes at skulle dykke ned i komplette studier af til tider kompleks forskning, så denne undersøgelses resultater fremføres i offentligheden som et bevis på hypotesen ”følg kostrådene og lev længere”. Undersøgelsen omtales til stadighed som én, der omhandler de komplette officielle danske kostråd.

Denne aktuelle undersøgelse minder desværre i høj grad om den manipulerede forskning fra 1960-70erne, hvor kun resultater, der understøttede den valgte hypotese, blev benyttet som bevisførelse4. Påfaldende er det, at netop samme gamle forskning5 fremhæves som fundamentet for den aktuelle danske undersøgelse.

Vi bliver endnu engang forført af manipuleret forskning, og danskerne vil fortsat lide under de helbredsmæssige konsekvenser af ”eksperternes” råd. Studiet bør trækkes tilbage omgående.

  1. https://www.dr.dk/nyheder/viden/kroppen/nyt-kaempestudie-slar-fast-kostradene-er-vejen-til-et-laengere-liv
  2. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/2047487320937491
  3. https://sci-hub.se/10.1177/2047487320937491
  4. https://bjsm.bmj.com/content/51/10/769
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3776973/

 

Tags: stofskifte, lavt stofskifte

Like eller del denne artikel