Bedre ernæring sænker dødelighed og behov for intensiv terapi

Debat

Jacob Rosenberg
professor, overlæge, dr.med.
medlem af regionsrådet i hovedstaden (Kons.)

DEBAT: Ret simpelt kan man reducere dødeligheden for indlagte patienter - og mindske behovet for intensiv behandling, skriver professor, overlæge og regionspolitiker Jacob Rosenberg. Man skal simpelthen sikre bedre ernæring for de indlagte patienter. 

I disse bekymrende coronatider vil jeg gerne komme med et positivt indlæg. Vi kan nemlig med nogle relativt simple håndgreb sænke dødeligheden for vores indlagte patienter, sænke behovet for behandling på intensiv afdeling (hvilket specielt i denne tid er meget væsentligt), og på samme tid sparer det faktisk penge. Dette gælder ikke kun for patienter med coronainfektion, men for alle.

Herlev Hospital har gennem en årrække arbejdet med udvikling af et nyt ernæringskoncept kaldet ”Herlevs Herligheder”. Dette består af følgende:

  • Patienterne kan bestille a la carte til måltiderne
  • Portionerne er mindre end vanligt, men til gengæld proteinberigede og energirige
  • Der er kælet ekstra for at gøre maden appetitlig og velsmagende, så det appellerer til småt-spisende, syge patienter.

Konceptet blev implementeret i 2012 på Gastroenheden (hvor jeg var ledende overlæge) samt på onkologisk afdeling og medicinsk afdeling på Herlev Hospital, og der har været meget stor tilfredshed med konceptet. Primus motor (og ”opfinder” af konceptet) har været ledende diætist, ph.d. Tina Munk (Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.). Vi har nu i regionsrådet i Region Hovedstaden besluttet, at det skal udrulles til hele Herlev og Gentofte Hospital, men det bør faktisk udbredes til hele landet, hvor det logistisk er muligt.

Der ligger en del forskning bag konceptet, og det er således vist i et lodtrækningsforsøg, at 70 procent af patienter med adgang til Herlevs Herligheder fik dækket deres protein- og energi-behov sammenlignet med kun 30 procent af patienterne uden adgang til konceptet. Når man oveni adgang til Herlevs Herligheder lagde individuel vejledning ved diætist til den enkelte patient, så kunne man opnå, at hele 90 procent af patienterne fik deres protein- og energibehov dækket.

Disse lokale resultater er siden fulgt op af en meget stor undersøgelse fra Schweiz, hvor man viste, at en sådan intervention ved diætist og individuel tilrettelæggelse af ernæringen medførte, at behovet for energi og protein kunne dækkes, og dette medførte en reduktion i dødelighed under indlæggelsen og mindre behov for intensiv terapi. Og meget interessant har en efterfølgende detaljeret analyse af økonomien vist, at en sådan intervention er omkostningseffektiv. Faktisk sparer man 18 Euro per patient i gennemsnit.

Umiddelbart synes der derfor at være mulighed for at gøre det bedre for vores patienter ved at udbrede et bedre ernæringskoncept for de indlagte patienter i hele Danmark. Det giver mindre dødelighed og behov for intensiv terapi, og det sparer ovenikøbet penge. Så lad os se at komme i gang!

 

Tags: corona

Like eller del denne artikel