Sundhedspolitisk Tidsskrift

Nej, jeg var ikke inhabil, og nej, vi har ikke tabt 500 millioner

Debat

Ulla Astman

Formand for Region Nordjylland

DEBAT: Formand for regionsrådet i Region Nordjylland, Ulla Astman (Soc.), svarer her på et debatindlæg fra regionsrådsmedlem Erik Høgh-Sørensen (DF). Erik Høgh-Sørensen har stillet spørgsmålstegn ved, om Ulla Astman var inhabil, da hun som regionsrådsformand var med til at stemme et forslag ned om at omlægge et dårligt swaplån.

Medlem af regionsrådet i Region Nordjylland, Erik Høgh-Sørensen (DF) spørger i et debatindlæg 8. januar, om jeg var inhabil, da regionen indgik nogle låneaftaler, som han påstår har påført regionen et tab på 500 millioner kroner. Det korte svar er selvfølgelig: Nej, jeg er på ingen måde inhabil, og regionen har selvfølgelig heller ikke tabt 500 millioner kroner.

Erik Høgh-Sørensen skriver, at Nordea lokkede mig og resten af Regionsrådet til at lave såkaldte SWAP-lån for 1,4 milliarder kroner. Men vi blev ikke lokket til noget som helst. Vi tog en beslutning baseret på flere forskellige lånetilbud, og Nordeas var simpelthen det billigste tilbud.

Regionen indgik i 2010, 2011 og 2012 aftaler med Nordea om tre SWAP-lån. Vi ville dengang sikre, at en del af regionens gæld var på fast rente, så vi ikke vågnede op en morgen til store rentestigninger og dermed store uforudsete udgifter, som ville ramme driften af blandt andet vores sygehuse hårdt.

Vi har stadig delt vores gæld i en fastforrentet og en variabelt forrentet del. Det var – og er – sund fornuft. Da ingen, mig bekendt, har evnen til at kunne forudsige renteudviklingen for 20 år frem i tiden, er det en sikker tilgang.

Renterne i dag er lavere, end da vi låste renten på ca. halvdelen af vores gæld. Men det er ikke automatisk ensbetydende med, at det kan betale sig at ændre lånet. Omkostningerne ved omlægning kan være for høje. Regionen har løbende holdt øje med, om det kunne betale sig at ændre lånet, og det samlede regnestykke viser, at det ikke er økonomisk fordelagtigt. Hvis regionen udtræder af lånene nu med henblik på at optage et nyt lån til en lavere rentesats, vil det samlet koste regionen flere penge, fordi restgælden bliver større.

Ultimo 2018 er det opgjort, at prisen for at opsige swap-aftalerne i alt ville være 257 millioner kroner. Jeg har ingen interesse i, at regionen skal miste 257 millioner kroner, så da DF i foråret fremsatte et forslag i Regionsrådet om at forhandle om en eventuel omlægning, var alle andre partier også imod. Det øger usikkerheden om regionens økonomi – og vil altså samtidig koste en kvart milliard kroner. Vi prioriterer i stedet en sikker drift af regionens økonomi.  

Og så til påstanden om inhabilitet: Jeg har ikke og har aldrig haft nogen som helst tilknytning til Nordea, som er vores aftalepart vedrørende lånene.

 

Relateret artikel:

swap

Like eller del denne artikel