Et ydmygt ønske om en værdig psykiatri i Danmark

Debat

Af Mikkel Rasmussen
psykiater, politiker og græsrod for #VærdigPsykiatriForAlle

DEBAT: Tirsdag 22. oktober mødes græsrodsbevægelsen #VærdigPsykiatriForAlle for at bære et "Folkets Flag" til Christiansborg slotsplads, hvor Folketingets formand foræres en bog, skrevet af psykiatriens brugere, fortæller Mikkel Rasmussen, psykiater og medlem af det midtjyske regionsråd for Psykiatri-Listen.

På tirsdag den 22. oktober følger vi op på vores happening den 1. juni 2019, hvor vi ønskede, at politikerne skulle give os en #VærdigPsykiatriForAlle.

Jeg tog initiativ til happeningen - og på bare 18 dage lykkedes det at samle mere end 1000 mennesker på Christiansborg Slotsplads. Græsrodsbevægelsen #VærdigPsykiatriForAlle gik viralt på de sociale medier med en følgeskare på over 5000 mennesker og rummer alle, der på en ellers anden måde har berøring med psykiatrien. Psykiatrien som hjælpesystem i et velfærdssamfund skal kunne rumme alle: Både patienterne - uanset diagnose, holdning til medicin, eller anciennitet i systemet - det er deres pårørende, og det er det personale, som forsøger at hjælpe patienterne og de pårørende. Styregruppen for #VærdigPsykiatriForAlle rummer ligeledes alles perspektiver.

Hvad er en værdig psykiatri så for alle? Dette spørgsmål stillede vi deltagerne den 1. juni, og folk gav deres bidrag. Græsrodsbevægelsens styregruppe lavede et kæmpe arbejde i at renskrive disse breve til politikerne, og de er efterfølgende blevet samlet til en bog. Bogen med titlen ”Veje til en Værdig Psykiatri For Alle” på mere end 400 sider har vi foræret som gave til sundhedsordførerne i partierne samt vores sundhedsminister og statsminister.

Men det stopper ikke der. De originale breve med ønsker gav vi til kunstner Stine Linnemann. Ud af brevende vævede hun FOLKETS FLAG! Et symbol skabt af folkets ønsker og håb til, hvordan den danske psykiatri skal formes. Hvor skal sådan et flag så hen? På tirsdag samles græsrodsbevægelsen på Københavns hovedbanegård klokken 13:30. Det er folk med en passion for en værdig psykiatri, personer med en psykiatrisk diagnose, personer der elsker et menneske med en psykiatrisk diagnose, og personer, der arbejder med mennesker med en psykiatrisk diagnose. Sammen bærer vi FOLKETS FLAG til Christiansborg slotsplads, hvor vi møder Folketingets formand Henrik Dam Kristensen og forærer ham både kunstværket og bogen. Vi ønsker at indgyde politikerne rejselyst med Stines kunstværk - på rejsen mod en Værdig psykiatri for alle!

#VærdigPsykiatriForAlle er en græsrodsbevægelse bestående af patienter, pårørende og professionelle på tværs af ellers politiske overbevisninger. Vi definerer ikke en fælles holdning til, hvad en værdig psykiatri er, men står sammen om vores fælles mål: At gøre politikerne opmærksomme på psykiatriens store problematikker via forskellige former for happenings. Diversiteten i holdninger og oplevelser viser et stort behov for, at der lyttes til den enkelte. Vi rummer netop individualiteten, men råber med en fælles stemme!

At blive mentalt syg er fortsat stigmatiserende i Danmark, og stigmatiseringen sker også ved den manglende prioritering af det system, der skulle hjælpe mennesker, der bliver ramt på psyken. Men psykiatrien har været stedmoderligt behandlet gennem årene. Samtidig har der været flotte politiske hensigtserklæringer om bl.a. en psykiatri i verdensklasse. Det utrolige er, at vi nu er nået der til, at vi bare beder om at få en anstændig og værdig psykiatri.

På samme måde som ved vores første happening den 1. juni på tværs af diagnoser og ståsted, håber vi på tirsdag, at vi med hjerter, argumenter og møder i øjenhøjde kan skubbe yderligere på til en mere #VærdigPsykiatriForAlle i Danmark. Jo mere viden og erfaring vi kan give videre til Folketinget, desto bedre lovgivning og retmæssig økonomisk prioritering på området kan vi håbe på.

 

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af bogen ”Veje til en Værdig Psykiatri For Alle

 

Like eller del denne artikel