Universitetssygehusene burde have veldefineret forskningsbudget

Debat

Jacob Rosenberg
Professor, overlæge, dr.med.
Medlem af Regionsrådet i Region Hovedstaden (LA)

DEBAT: I Region Syddanmark forpligtes sygehusene nu til at anvende en del af deres driftsbudget på forskning, mens der ingen krav er i Region Hovedstadener. Der burde ikke være forskel, mener professor, overlæge og regionspolitiker Jacob Rosenberg.

Enhver virksomhed har et fast budget til forskning og udvikling (kaldes ofte R&D for research and development). Dette er helt afgørende for at sikre udviklingen og dermed virksomhedens overlevelse. Det har man dog ikke på sygehusene i Region Hovedstaden.

I Region Syddanmark forpligtes sygehusene nu til at anvende en del af deres driftsbudget på forskning. Region Syddanmark vill med deres nye forskningsstrategi forpligte deres sygehuse og øvrige kliniske enheder til at mindst tre procent af deres driftsbudget skal bruges på forskning inden 2029, og i 2023 skal alle runde de to procent.

Dette må være helt rimeligt, når man har universitetssygehuse, men i Region Hovedstaden sejler det forstået på den måde, at der ikke er et krav til, at man skal anvende en vis del af driftsbudgettet på forskning. Det er muligt, at man allerede anvender mere end tre procent på forskning i Region Hovedstaden, men det er som anført ikke et krav.

Man har indimellem en fornemmelse af, at vi kun har universitetssygehuse ved festlige lejligheder, hvor sygehusejerne kan prale med, at man har mange professorer og forskningsmiljøer, men hvad med finansieringen? Der skal som bekendt penge med.

Like eller del denne artikel

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift