Politikerne lover det hele for det halve

Debat

Af Mikkel Rasmussen

Speciallæge i psykiatri

Regionsrådsmedlem i Region Midtjylland

Formand for Psykiatri-Listen (P)

DEBAT: Der er en eller anden form for diskurs, hvor man bag murene på Christiansborg har mistet jordforbindelsen i forhold til den virkelighed, der udspiller sig i det offentlige sundhedsvæsen, mener Mikkel Rasmussen, psykiater og medlem af det midtjyske regionsråd for Psykiatri-listen. 

Den store langsigtede sundhedsreform og regionernes overlevelse fylder meget for tiden. Sundhed fylder meget i alles bevidsthed – forståeligt nok. Men får vi så mere sundhed ved en gigantisk omstrukturering?

Det er jo ikke en nyhed, at sundhedsvæsenet er presset og lider af for få ressourcer til for mange patienter, og at der er en manglende sammenhæng i behandlingen. Flere højtrespekterede lægelige ledere har sagt op. Sidste opsigelse i desperation var den anerkendte klinikchef gennem 20 år for omkring 300 anæstesilæger, Jakob Trier Møller. Det har startet en lavine af protester fra læger og sundhedspersonale og kulminerede i en underskriftindsamling under hashtagget #voresvirkelighedjeresansvar, der på bare tre dage nåede op på over 2000 underskrifter.

Formanden for Folketingets Sundhedsudvalg, Liselott Blixt, kommentar til dette i Dagens Medicin for nylig, var følgende:

»Jeg mangler nogen gange nogle læger, der tager et ansvar i stedet for at sætte sig tilbage og pive.«.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) havde til gengæld fuldstændig misforstået lægerne og troede, at indsamlingen var en støtte til regeringens sundhedsreform, hvilket det langt fra er.

Der er en eller anden form for diskurs, hvor man bag murene på Christiansborg har mistet jordforbindelsen i forhold til den virkelighed, der udspiller sig i det offentlige sundhedsvæsen. Og når der endelig er debatter omkring prioriteringer i sundhedsvæsenet, så viser de centrale politikere og ministre deres sande ansigt ved enten deres fravær eller ved slet ikke at have forstået udfordringen.

Debatten på DR2 i torsdags udstillede tydeligt skænderierne i den politiske børnehave på Christiansborg. Jakob Trier Møller gentager, hvad fagfolk har sagt i årevis omkring udfordringerne i det danske sundhedsvæsen, og man lades tilbage med spørgsmålet: Hvem vil have mod til at lave landspolitiske prioriteringer i sundhedsvæsenet?

Som befolkning hører vi konstant politikerne sige, at de tilfører sundhedsvæsenet flere penge, mens personalet råber op i frustration eller lægger kitlen for altid.

Penge til sundhedsvæsenet vækster aktuelt kun lige svarende til det stigende antal ældre og deraf flere behandlinger. Der er f.eks. ikke afsat penge til nye og flere behandlingsformer og dyr medicin eller rettet op på tidligere års økonomiske efterslæb, som specielt psykiatrien er ramt af, og derfor ender det med, at sygehuse og regioner skal rationalisere eller sagt på en anden måde: Lave besparelser. Og det rammer medarbejderne både i regioner og kommuner, der skal løbe endnu hurtigere og håndtere endnu dårligere patienter.

Dette er et spørgsmål om nationalpolitisk prioritering. Lige nu lover man det hele for det halve! Politikerne er for alvor på den, hvis sundhedspersonalet siger fra! Sæt barren rigtigt og tal i det mindste troværdigt om, hvad sundhedsvæsenet kan og ikke kan tilbyde borgerne!

Tags: sundhedsreformen

Like eller del denne artikel