Sundhedspolitisk Tidsskrift

Regionsformænds beklagelser udtryk for dårlig prioritering

Debat

Erik Høgh-Sørensen (DF)
Medlem af regionsrådet og
forretningsudvalget i Region Nordjylland

DEBAT: "Det er kritisabel, at regionsrådsformænd nu igen beklager sig over brugerbetaling for tolkning. Debatten er et udtryk for regionernes dårlige prioritering," skriver Erik Høgh-Sørensen (DF), medlem af regionsrådet og forretningsudvalget i Region Nordjylland i dette debatindlæg.

I 2017 kostede indvandrertolkning 181 millioner kroner ifølge Sundhedsministeriet. De penge kunne være brugt bedre, eksempelvis på at fastholde nogle af de hundreder af læger, sygeplejersker og andre sygehusansatte, som Danske Regioner lige nu fyrer landet over.

Kritisabelt er det derfor, at regionsrådsledere som Ulla Astman (S), Anders Kühnau (S) m.fl. nu igen på Danmarks Radio beklager sig over brugerbetaling for tolkning.

Gebyrerne rammer kun de dovneste indvandrere, som rent faktisk evner at lære dansk, men som alligevel ikke har gidet efter tre års ophold. Et år, eller mindre, må være nok.

Sideløbende er døve borgeres service mangelfuld, selvom deres handicap ofte er uhelbredeligt.

Regionsledernes udtalelser er ydermere upassende, fordi Rigsrevisionen har dokumenteret den ringe kvalitet og i enkelte tilfælde massive fusk blandt tolkene. En person fik tilbudt job som swahili-tolk, selvom han kun evnede at bestille to øl på det pågældende sprog.

I en tid med massive sygehusbesparelser er den genopblussede tolkedebat udtryk for regionernes dårlige prioritering og særbehandling af folk, som for en god dels vedkommende hverken har været med til at opbygge eller finansiere det danske sundhedsvæsen.

tolkegebyr

Like eller del denne artikel