Hvorfor er læger så bange for alternativ behandling?

Debat

Torben Kjær (EL),
medlem af Region Hovedstadens regionsråd
og Danske Regioners sundhedsudvalg

DEBAT: "Alternative metoder skal naturligvis ikke blåstemples uden viden om en vis effekt, men hvorfor er den traditionelle lægevidenskab så bange for at bevæge sig ud i forhold, de ikke kan forklare med deres kemikaliebaserede lærdom? " skriver Torben Kjær (EL), medlem af Region Hovedstadens regionsråd og Danske Regioners sundhedsudvalg i dette debatindlæg.

Overlæge Jan Lindebjerg argumenterede i en kronik på Sundhedspolitisk Tidsskrift 7. januar 2019 imod, at akupunktur stadig er muligt. At det er risikabelt at sætte nåle 4-5 cm i brystregionen burde være logik. Fysioterapeuter og patienter kan dog konstatere, at der er en umiddelbar effekt af at sætte de lange nåle i stramme, ømme muskler, hvilket er uproblematisk andre steder på kroppen.

For 25 år siden blev jeg på Rigshospitalet tilbudt glaslegemeoperation efter at have været helt blind på et øje i tre-firer pga. blødninger og mange laserbehandlinger. Chancen for bedre syn var fifti-fifti. I ventetiden på ni måneder, der dengang var normalt, spurgte jeg en bekendt lægestuderende med erfaring i akupunktur fra Østen, om vi skulle gøre forsøget. Der var tale om såkaldt kinesisk akupunktur, hvor nåle sættes flere steder på kroppen få millimeter under huden, hvilket er noget andet end den fysiurgiske akupunktur.

Med en-to behandlinger om ugen så jeg efter to måneder normalt på øjet. Ved forundersøgelse seks måneder senere forud for operationen, så den også i dag højt anerkendte overlæge i øjensygdomme skiftevis i øjet og journalen og sagde til sidst tydeligt frustreret: "Sig mig, hvad er det, vi skal operere?" Han kunne konstatere, at glaslegemet var mere klart, end det havde været i årevis. Han havde set en del eksempler på bedre syn af akupunktur og ville gerne lave studier med det, men de fire andre overlæger på øjenafdelingen afviste det med samme argumentation som Jan Lindebjerg, og sådanne studier er formentligt ikke sket.

Virkningen er næppe så mystisk ved at få synet igen, som det umiddelbart lyder. Der er grænse for, hvor mange urenheder, glaslegemet kan absorbere, og til sidst er det for mættet. Akupunkturen kan have styrket kroppens evne til at genoptage absorberingen, så glaslegemet blev helt rent, hvad det ikke havde været i et årti. Uanset fantasi og mystik var resultatet overbevisende, og overlægen anerkendte, at det måtte være akupunkturen.

For en god ordens skyld kan jeg fortælle, at jeg i dag er helt blind som følge af mangeårig diabetes, men synet forsvandt lige hurtigt på begge øjne. Det havde jeg ikke fantasi til at forestille mig, at akupunktur kunne forhindre, men jeg gjorde ikke forsøget, og det var måske en fejl.

Behandlingskrævende osteoporose klarede jeg ved at spise mandler og fik specialist i knogleskørhed til at se på to skanninger med tre års mellemrum. Lægen meldte tilbage, at det var imponerende, og at hverken kendt behandling og/eller motion kunne afstedkomme så overbevisende et resultat. Mig bekendt er der ikke sket noget siden, selv om der kunne laves enkle studier, der i første omgang kunne vise, om der er noget om snakken. Hvis man blot skal anbefale ældre at spise fem-ti mandler om dagen for at undgå knogleskørhed, er det forståeligt angstprovokerende for læger, der i mange år har nørdet i små marginaler.

Endelig bruger jeg et alternativt tarmflorapræparat, hvor forskellen uden at gå i detaljer er som nat og dag.

Alternative metoder skal naturligvis ikke blåstemples uden viden om en vis effekt, men hvorfor er den traditionelle lægevidenskab så bange for at bevæge sig ud i forhold, de ikke kan forklare med deres kemikaliebaserede lærdom? Det er heller ikke for traditionel lægemiddelbehandling så simpelt, der trods evidens af små marginaler ofte bygger på teser, og meget er symptombehandling.

Jeg har måtte indberette bivirkninger af et nyt insulinpræparat til Lægemiddelstyrelsen, da jeg kun kunne bevæge mig under store smerter. Det kan ingen forklare, så man kunne måske også leve med ikke at kunne forklare, når alternativ behandling viser sig at have en positiv effekt.

Tags: alternativ behandling, akupunktur, alternativ

Like eller del denne artikel