Valgkamp - men partilederne gider ikke diskutere sundhed

Skrevet d. 07. maj 2019

Skrækkeligt, men sandt. Sundhed bliver ikke et centralt tema i årets valgkamp. Det står lysende klart efter aftenens partilederdebatter. I ingen af dem nåede sundheden gennem lydmuren.

I valg på valg dukker sundhed op som et af de spørgsmål, som danskerne interesserer sig allermest for. Det gælder også denne gang. Men vælgerne sætter ikke dagsordenen - og derfor mislykkes det.
 
Journalisterne interesserer sig ikke for alvor for sundheden. Emnet savner kant. Det er for nemt for parterne at ville det bedste for patienterne. Og så søger journalisterne - som ved en naturkraft - hen mod emner, hvor der for alvor er skænderier: Indvandring, skat, klima, den slags.
 
Forklaringen er ikke mindst, at for få af dem, der bestemmer, altså partilederne, er optaget af sundhed. Måske er der kun én, nemlig landets statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V).
 
Sundhedsspørgsmålet er et emne, de fleste af partispidserne gerne vil undgå, enten fordi de ikke har noget at byde på, eller fordi de ikke er klædt på til en debat med selvsamme statsminister.
 
Socialdemokratiet har ganske vist fremlagt en alternativ plan til den, som regeringen har flikket sammen med Dansk Folkeparti som partner. Planen var ganske vist tænkt som et offensivt bidrag til valgkampen. Men Mette Frederiksen (S) sendte en slæde på tværs med sin egen plan, og de to planer er bortset fra ejerskabet til sundhedsvæsenet forbløffende ens. Mette Frederiksen vil bevare det regionale demokrati, mens regeringen og Dansk Folkeparti vil nedlægge det og erstatte det med centraliseret handlekraft og visse besparelser.
 
Mette Frederiksen har tydeligvis indset, at hun ikke kan score mange point på den dagsorden, og måske slet ikke i direkte konfrontation med Lars Løkke Rasmussen. Hun vil være lykkelig, hvis hun kan undgå at tabe på sundhedsdagsordenen, og det undgår hun formentlig.
 
Dansk Folkeparti har ganske vist sine bud på nye vinkler i sundhedspolitikken, og partiet er også part i sundhedsreformen. Men Kristian Thulesen Dahl (DF) er ikke på hjemmebane dér, så han kommer ikke til at bringe sundheden ind i det centrale område af dette valg.
 
Derimod har hans tro væbner Liselott Blixt (DF) noget nyt at byde på, når det gælder sundhed. Hun er ved at etablere sig som patienternes stemme på tinge. Hun er også i højere grad end de fleste optaget af psykiatrien. Men ingen af de spørgsmål vil komme højt på dagsordenen, selvom de fortjener det.
 
SF har en årelang tradition for at flyve lavt på sunhedsspørgsmålet, og partileder Pia Olsen Dyhr (SF) er ingen undtagelse. Partiets sundhedspolitiske ordfører, Kirsten Normann Andersen (SF), har bestemt god energi, men hun drukner i partiets andre agendaer, f.eks. den grønne.
 
Det er sandelig også svært at forestille sig, at de radikale, Liberal Alliance og de Konservative rykke alvorligt på sundhedsspørgsmålet. Sundhed er ikke vigtige politikområder for nogen af de partier.
 
Enhedslisten er mærkelig nok heller ikke synderligt optaget af sundheden. Partiets sundhedspolitiske ordfører Stine Brix (EL) er ganske vist yderst kapabel, men hun er på barsel og er erstattet af Peder Hvelplund, og partiet slås for andre ting.
 
Det samme gælder de nye partier, flere af dem er ikke i nærheden af at have en sundhedspolitik.
 
Sådan ser det sundhedspolitiske billede ud lige nu, og det er fortvivlende, hvis man gerne ser sundhedsspørgsmålet som et centralt spørgsmål ved det kommende valg. Men emnet fænger ikke, partierne prioritere det ikke som vigtige ingredienser i en valgkamp, og de politiske redaktioner på danske medier er ikke klædt på til at forlange, at sundhed skal løftes som politisk emne.
 
Derfor går det galt.

About the Author

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Sundhedspolitisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.