Undskyld, Andreas Rudkjøbing, jeg dummede mig

Skrevet d. 14. maj 2019

For nogle uger siden dummede jeg mig: Jeg kritiserede formanden for Lægeforeingen, Andreas Rudkjøbing, for at kaste sin forening ind i kampen for et forhøje prisen på tobak.

Min pointe var, at det da aldrig kunne lykkes umiddelbart forud for et Folketingsvalg, og den vurdering baserede sig på historiske erfaringer. Men dér tog jeg eftertrykkeligt fejl, må jeg erkende. 
 
Tværtimod ser det ud til, at stigende tobakspriser er et af de mest sikre resultater af denne valgkamp. Lykkeligvis. Senest blev det beseglet, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fremlagde sit valgprojekt, skattestoppet. Dér undtog han specifikt tobaksafgifterne. Og nu er han altså også klar til at sætte priserne op.
 
Derfor ligner det nu en sejr. Det kommer til at ske. De danske tobakspriser vil stige. Mærkbart. 
 
I det hele taget må man medgive, at de alliancer, som er opstået omkring tobaksdagsordenen har været effektfulde. Det gælder i særklasse også Danske Regioner, som her har høstet en regulær sejr. Denne gang fik det enorm medieopbakning, at Danske Regioner engagerede sig i tobakssagen - og det fik højst sandsynligt betydning for udfaldet.
 
Nu er der til overflod flertal i Folketinget for at hæve tobaksafgifterne.
 
Derfor bør debatten starte om, hvad provenuet skal anvendes til, og der er ingen tvivl, hvad logikken taler for, nemlig lungekræftscreening. Det vil være en historisk retfærdighed, at pengene kanaliseres derhen. Så de går til, at færre dør af lungekræft.
 
Nye studier har påvist, at den investering er alle pengene værd.
 
Det kunne være godt, at Andreas Rudkjøbing og Danske Regioner gik ind i den kamp.

Undskyld, Andreas Rudkjøbing, jeg dummede mig

About the Author

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Sundhedspolitisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.