Sundhedsstyrelsen har kikkerten for det blinde øje, når det gælder overvægt

Skrevet d. 03. maj 2018

Skuffelsen breder sig, efter Sundhedsstyrelsen har offentliggjort sine anbefalinger til medicinsk behandling af overvægt.

Mange, som beskæftiger sig med fedme og svær overvægt, havde håbet på en ny dansk linje. Men Sundhedsstyrelsen ender med ikke at anbefale noget som helst – ja, efter en af landets førende fedmeforskeres opfattelse er det problematisk, at Sundhedsstyrelsen nærmest fraråder de farmakologiske muligheder.

Men først kan man nu glæde sig over, at anbefalingen overhovedet er kommet. Det viser, at landets øverste myndighed på sundhedsområdet i det mindste har opdaget, at her er noget på vej. På den måde spiller denne anbefaling sammen med Sundhedsstyrelsens såkaldte sundhedsprofil, der netop udpeger overvægt som Danmarks største udfordring på sundhedsområdet.

Sundhedsstyrelsen har da også skåret ud i pap, at medicinsk behandling skam er gangbar, hvis den overvægtige ikke reagerer tilstrækkeligt på seriøse livsstilsændringer. Så er selv Sundhedsstyrelsen klar til at anbefale medicinsk behandling, dog kun hvis BMI er tilstrækkeligt højt. Forudsætningen er, at behandlingen afbrydes, så snart det bliver klart, at effekten, f.eks. et vægttab på 5 procent, udebliver.

Alt det er naturligt og gennemtænkt.

Det er det til gengæld ikke, når Sundhedsstyrelsen for hvert eneste lægemiddel slår fast, at det er usikkert, om det faktisk er ”mere gavnlig end skadelig for hovedparten af de patienter, som opfylder de godkendte indikationskriterier.”

Ekspertgruppen bag anbefalingerne mener altså i fuldt alvor, at lægemidler, som er godkendt af myndighederne til relevante indikationer, når det gælder vægttab, ikke lever op til de krav, som deres godkendelse ellers hviler på. Godkendelserne hviler ellers normalt på dygtig dokumentation – men den mener ekspertgruppen åbenbart er utilstrækkelig.

Et af de lægemidler, som får den bedømmelse, er Novo Nordisks Saxenda, og netop det lægemiddel er jo indført på fuld drøn, nemlig som Victoza, og det er vokset med raketfart til behandling af type-2 diabetes, og til den indikation tales der i hvert tilfælde ikke om, at medicinens virkning er mere skadelig end gavnlig.

Men det mener ekspertgruppen bag Sundhedsstyrelsens anbefaling af medicinsk behandling af svær overvægt altså, og det taler nærmest for sig selv.

Man kan sandelig også savne, at ekspertgruppen har reflekteret over resultaterne fra den nye sundhedsprofil. Den viser, at problemerne med svær overvægt vokser og vokser, og nu er svær overvægt uomtvisteligt blevet det største sundhedsproblem hertillands overhovedet. Det er sket på trods af alle mulige anbefalinger om at ændre livsstil. Faktisk er netop svær overvægt omfattet af den største presseindsats overhovedet, når det gælder om at lære danskerne, ganske særligt kvinder, om slankekure og betydningen af motion. Men lige lidt har det hjulpet.

Ny forskning, især fra Canada, har vist, at det i længden slet ikke lader sig gøre at tabe sig. Kroppen klynger sig til den vægt, som den har opnået, og hvis man reducerer kalorieindtaget eller øger motionen, så kompenserede stofskiftet for ændringerne. Denne forskning sætter alvorlige spørgsmålstegn ved den strategi, som Sundhedsstyrelsen åbenbart anser som den eneste rette. Men de resultater forholder ekspertgruppen bag Sundhedsstyrelsens anbefalinger sig ikke til.

Sundhedsstyrelsens ekspertgruppe har heller ikke haft øjnene på alle de forskningsresultater, der udpeger nye alvorlige komorbiditeter ved svær overvægt. Nu er det slået fast, at svær overvægt mærkbart forøger risikoen for kræft, hjerte-kar sygdomme, søvnapnø, psoriasis, gigt, alvorlige psykiatriske lidelser og meget andet, foruden selvfølgelig diabetes.

Vi står altså over for et problem, som trods enorme indsatser fra myndigheder, lægerne og pressen synes ustoppelig, og som viser sig at have stadigt mere alvorlige bivirkninger.

I den situation mener Sundhedsstyrelsen åbenbart, at vi skal lade stå til. Men der er faktisk snarere brug for en gennemtænkt strategi, og det kan Sundhedsstyrelsen mageligt gå i gang med nu at forholde sig til nu. Danmark har brug for en gennemtænkt plan for initiativer, som kan vende udviklingen, når det gælder svær overvægt.

Denne anbefaling løser ingen problemer, måske skaber den ligefrem problemer, der ikke var før.

 

About the Author

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Sundhedspolitisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.