Store sko at fylde ud for Jesper Fisker

Skrevet d. 23. januar 2018

Se, det var en overraskelse. Jesper Fisker, departementschefen med en lang kvalificeret karriere som embedsmand på højeste niveau, bliver ny adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse. Det havde man ikke set komme. Ikke fordi han savner evnerne, på ingen måde, men fordi Jesper Fisker er inkarnationen af en topchef i statens tjeneste.

Men netop det er også en gevinst i det nye job, og derfor er udnævnelsen af Jesper Fisker ved nærmere overvejelse ikke slet så overraskende – og da slet ikke på niveau med det chok, det var, da han i 2007 indtog chefposten i Sundhedsstyrelsen. Et job, som lægerne følte, at de havde ejendomsretten til. Nu dukkede et jakkesæt med en politologisk baggrund op som øverste chef for en styrelse, som i den grad havde været præget af lægerne. De var bestyrtede.  

De sko, Jesper Fisker ved den lejlighed skulle fylde ud, var også store. Jens Kr. Gøtrik var i faglighed en størrelse noget større end 50 og kæmpede for lægefaglige beslutninger, og kun det. Politikere, ministre og andre amatører kom til kort med deres ønsker, hvis ikke de havde lægefaglighed bag sig. Medicinaldirektøren var iskold på det punkt.

Men Jesper Fisker blev en succes som chef for Sundhedsstyrelsen. Han formåede at finde løsninger - med det bundne mandat, at politikerne ville se resultater. Det leverede Jesper Fisker, fordi han kunne navigere i det lægefaglige farvand, han kunne lytte og forstå sundhedsverdenens aktører, også lægerne, og derved kunne han skabe resultater, som politikerne ønskede det.

Denne gang er skoene også store. Leif Vestergaard Pedersen var et mirakel som direktør for Kræftens Bekæmpelse. Opflasket i amterne og siden regionerne, skolet i det midtjyske, og på de kanter gjaldt det også om at skabe resultater og helst i samarbejde og dialog med personalegrupperne, ikke mindst lægerne. Det hang sammen i Bent Hansens revir, fordi man lyttede til hinanden, og Leif Vestergaard Pedersen har store ører.

Mærkeligt nok viste han, at han også kunne være en showmand, mærkelig kejtet ganske vist, når han pludselig dukkede op i ’Vild med dans’. Det havde Kræftens Bekæmpelse brug for, ikke en Karl-Smart, men en person med følelser.

Han blev født ind jobbet med et gigantisk netværk i sundhedsverdenen. Sandsynligvis det stærkeste herhjemme overhovedet. Skabt fordi Leif Vestergaard Pedersen behandler folk ordentligt, også når han er uenig med dem. Det går kun galt for ham, hvis han overhovedet ikke forstår, hvorfor de gør, som de gør. Det dur han ikke til. Til gengæld er han så rummelig, at det er sjældent, at han ikke forstår.

Jesper Fisker ligner på mange punkter sin forgænger. Også han har en baggrund som embedsperson. Netværket er selvsagt ikke så stort, men Jesper Fisker har evnerne til at opbygge det, han har også stor viden om sundhedsområdet, ikke nær så stor som forgængeren, men han vil komme efter det. Han har også bredde, men ikke på samme måde som Leif Vestergaard.

Jesper Fisker har jo været departementschef både i Socialministeriet og Undervisningsmisteriet, foruden Sundhedsministeriet, som i hans  tid også dækkede Indenrigsmisteriet. Det giver ham nogle fordele og en bredere tilgang til f.eks. forebyggelsesområdet. Til gengæld er det svært at forestille sig ham i forgængerens sæde i Medicinrådet. Den rolle kan sikkert læres, men fra starten bliver det mærkeligt.

Den nye direktør har også styrker. Han er meget struktureret. Leif Vestergaard overtog en rodebutik fra sin forgænger, Arne Rolighed. Det fik han sat skik på.

Jesper Fisker vil løfte det organisatoriske endnu højere. I Sundhedsstyrelsen blev han ligefrem populær for sine ledelsesevner, og det vil også komme ham til gode hos Kræftens Bekæmpelse.

Leif Vestergaard prioriterede det udadvendte. Der er grund til at tro, at Jesper Fisker i højere grad vil prioritere det indadvendte.

Dér, hvor man kan blive nervøs, og hvor opgaverne er nye for Jesper Fisker, det er viljen, energien og stædigheden.  Dér var - og er - Leif Vestergaard Pedersen i sin egen klasse, kreativ, løsningsorienteret men også en viking.

Kan Jesper Fisker nå tilsvarende højder? Kan han gå til kamp for en sag? Det kan bestemt ikke udelukkes. Blot bliver det med garanti på en helt anden måde, når han starter i jobbet 1. juni.

About the Author

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Sundhedspolitisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.