Stop finanslovsbevillingen til Peter Gøtzsche

Skrevet d. 17. September 2018

Peter Gøtszche, chefen for det danske Nordisk Cochrane Center, har længe haft besvær med at skelne mellem ham selv, privatøkonomien og det center, han er chef for - men nu har han sat en ny bundrekord i sammenblandingen af private affærer og centerets.

Forleden blev Peter Gøtzsche fyret af det internationale Cochrane samfunds øverste organ i forbindelse med organisationens møde i Edinburgh. Anledningen er, at bestyrelsen mener, at Peter Gøtzsche ikke er loyal over for organisationen, og at han derfor bidrager til at skade Cochranes omdømme. Sandt er det da også, at Peter Gøtzsche har arbejdet på at fremstille visse af Cochrane samarbejdets arbejder som utroværdige. Det ville bestyrelsen så ikke finde sig i, og det har udløst en større krise i organisationens bestyrelse.

Nu er den danske Cochrane-chef så kommet hjem, og det første, han gør, er at lægge sin egen version af fyringen ud på Nordisk Cochrane Centers skattefinansierede hjemmeside, og dér gør han alt, hvad der er menneskeligt muligt for at miskreditere beslutningen om at skille sig af med ham - og naturligvis også de, der traf beslutningen.

Han sværter organisationen til. Han beskylder den for at være udemokratisk, ugennemsigtig, topstyret, utroværdig og i gang med at undergrave sin egen fremtid.

Naturligvis trækker han også "i-lommen-på-medicinalindustrien"-kortet. Det kort trækker Peter Gøtzsche med en nærmest paranoid automatik, når han ikke magter at finde på andre argumenter, og nu beskylder han så Cochrane-samfundet for at gå industriens ærinde. Derved miskrediterer den danske direktør sit eget ideologiske opland – det er som at beskylde Disney-organisationen for pædofili.

Men skidt med skænderierne. Det dybt problematiske er, at Peter Gøtzsche anvender den skatteyderbetalte hjemmeside for Nordisk Cochrane Center til sin private kamp mod den organisation, som er eksistensgrundlaget for centeret - og som er den eneste begrundelse for, at Danmark støtter centeret med en finanslovsbevilling. 

Det ville svare til, at den detroniserede departementschef i skatteministeriet, Peter Loft, tiltvang sig adgang til ministeriets hjemmeside for at tilsvine ministeren, som fyrede haml. Eller hvis Thomas Borgen, indtil videre øverste chef for Danske Bank, går til angreb på sin bestyrelse, når han om kort tid fyres for hvidvaskningsskandalen i banken.

Peter Gøtzsche er blevet et vildtflyvende missil, og han har absolut ingen, som kan kalde ham til orden. Nordisk Cochrane Center har ingen bestyrelse, og direktøren har ingen at referere til. Hans lederskab hænger frit i luften. På centerets hjemmeside henvises der ganske vist til et såkaldt Advisory Board, men dette rådgivende organ fungerer reelt ikke. Tydeligvis mener Peter Gøtzsche, at han ikke har brug for andres råd.

Med sin aparte aktion må det da være indlysende, at Nordisk Cochrane Centers finanslovsbevilling skal lukkes ned, så længe Peter Gøtzsche fortsætter i chefstolen. Det er fuldkommen uansvarligt at bruge skatteydernes penge på en ledelse, som er uden for rækkevidde, og som vist ikke tænker på ret mange andre end sig selv.

Netop nu er finansloven på vej gennem systemet – det er anledningen.

About the Author

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Sundhedspolitisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Diagnostisk Tidsskrift