Regionerne hamstrer kræftlægemidler

Skrevet d. 25. januar 2018

Nu er det klart. Medicinudgifterne steg med 7,2 procent i forgangne år, og det er jo et ordentligt hak opad, også større end godt er, hvis man håber, at patienterne vedblivende skal have hurtig adgang til de nyeste lægemidler.

Regionernes indkøbsorganisation Amgros har allerede været på banen og jamret sig over væksten. Der præsenteres væksten som et voldsomt problem.

Til gengæld vinder medicinalindustrien, altså Lif, kapløbet om at levere forklaringerne på vækstraten, og den flugter ikke med jammeren fra Amgros – og da slet ikke med det vanvidsscenarie, som Danske Regioner for nu et par år siden brugte til at fremmale en dommedagsprofeti om fordoblinger af medicinudgifterne, massefyringer af sygeplejersker og måske ligefrem læger på grund af medicinalindustriens griske og umenneskelige fremfærd. 

Det førte til skabelsen af Medicinrådet og en helt ny indretning af medicingodkendelserne i Danmark. Vi husker det alle sammen, pressen, lægerne, industrien – patienterne. Den indretning ser nu ud til at føre til alvorlige forsinkelser af mulighederne for, at patienterne får adgang til moderne lægemidler, og det er mere end sandsynligt, at det kommer til at koste liv, ja, måske er det allerede sket.

Til gengæld er det nu indlysende, at Danske Regioner havde fået en hjerneblødning med sine dommedagsprofetier – forudsigelserne om ufattelige vækstrater for medicinudgifterne var mere end useriøse. Men erkendelsen materialiserede sig for sent, og da det endelig gik op for omverdenen, pressen og politikerne, så var Medicinrådet skabt.

Denne gang, i 2017, blev kapløbet om at komme først med opgørelsen af medicinforbruget i Danmark vundet af lægemiddelindustrien. Amgros gjorde et hæderligt forsøg på at komme til at præge debatten på det punkt, men ak, Amgros nåede kun at opgøre tallene for 3. kvartal, og det er jo tre måneder for sent. Men Lif har nu opgjort 2017 helt frem til udgangen af året, og så er det klart, at væksten i forgangne år netop skyldes regionernes indkøb i 4. kvartal, netop det som Amros ikke har med i sin opgørelse.

I december 2017 gik regionerne åbenbart amok med deres medicinindkøb. Det fremgår af Lifs opgørelse. Det er åbenbart normalt, at regionerne køber ind med arme og ben i december. Det handler om at fyre budgetterne af, inden de bliver inddraget. På samme måde er det velkendt – men måske en myte, at forsvaret fyrer sine granater af i slutningen af året, så de kan få nye, når et nyt år begynder. Men i 2017 blev december helt ekstraordinær, intet mindre end 23 procent højere end året inden, og 40 procent højere end månedsgennemsnittet for 2017. En stor del af stigningen i hospitalernes medicinforbrug i 2017 er med andre ord lageropbygning, og man må påregne, at omkostningerne af samme grund reduceres i de første måneder af 2018.

Omkostningerne til medicin i primærsektoren ser i øvrigt ud til at falde. Lægemiddelindustrien forventer et fald på 2,5 procent og derfor bliver den samlede stigning for medicinudgifterne i Danmark 3,5 procent, og det er jo behersket.

About the Author

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Sundhedspolitisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.