Regeringen skuffer fælt på sundhedsområdet

Skrevet d. 06. september 2019

Nu begynder konturerne af en sundhedspolitik at tegne sig for Danmark nye socialdemokratiske regering - og den ser uspændende ud.

Første signal om, hvor det bærer hen, fik vi med det såkaldte forståelsespapir. Det blev et kolossalt antiklimaks efter den mere visionære debat om sundhedsvæsenets fremtid, som den foregående regering blæste op til. Løkkes plan med klynger og det nære sundhedsvæsen var ikke løsningen, men den havde ambitioner om noget gennemgribende, ikke mindst en forståelse for, at problemerne ikke løses med lapperier.

Med forståelsespapiret er vi tilbage til start, ja, faktisk endnu længere tilbage. Det er komplet blottet for nytænkning på sundhedsfronten.

Selvfølgelig repeterer regeringen og dens støttepartier sine opnormeringer af sundhedsvæsenets personalegrupper. Partierne har også lovet hinanden, at der skal flere praktiserende læger og sygeplejersker til. Intet af det er nyt, og det er stadig svært at se forskel på den nye og den gamle regerings mål. Det hele gik op i overbud.

Jo, behandlingsrådet er en slags nyhed, men det kommer næppe til at få sundhedsvæsenet til at fungere.

Resten er ikke ret meget andet end gamle paroler om forebyggelse og ulighed og behovet for en indsats for de psykiatriske patienter. Kort sagt, det samme vi har hørt hver gang, at en socialdemokratisk-ledet regering er kommet til magten - og desværre er intet sket.

Så kom ministeren – dygtig, flink og på vej væk

Det næste signal om regeringens ambitioner på sundhedsområdet materialiserede sig, da det blev kendt, at Magnus Heunicke skulle være vores nye sundhedsminister. På alle måder en fin politiker, flot skudsmål, dygtig retoriker, sympatisk, empatisk - kort sagt temmelig perfekt. Altså bortset fra, at han bestemt ikke ligner en varig sundhedsminister.

Det kunne Danmark ellers trænge til efter forgængeren, Ellen Trane Nørby (V), som nok leverede en kompetent indsats, men desværre uden nerve og hjerte. Hun havde tydeligvis ambitioner om noget mere spændende.

Man kan desværre frygte, at Heunicke leverer en tilsvarende professionel og godkendt præstation – men også blottet for den fornødne energi.

Energi er der nemlig brug for.

Økonomiaftalen – lapperier af værste skuffe

Senest kom så økonomiaftalen med et løft på 1,5 mia. kr. Bevares, en respektabel merinvestering, men heller ikke her er der tiltag, som kan bringe vores sundhedsvæsen nærmere varige løsninger. Det er lapperier, ovenikøbet af værste skuffe.

Det forandrer ikke, at alle parter – bortset fra oppositionen - er tilfredse. Lægeforeningens søjler er begejstrede, PLO glæder sig over ekstra uddannelsespladser, Lægeforeningen begejstres over selve løftet, akkurat som sygeplejerskerne. Det er bestemt ikke overraskende, at Stefanie Lose (V), regionernes formand og de andre regionsformænd, synes, at de har forhandlet sig frem til en nærmest genial aftale. Selv Dagbladet Politiken, som mere og mere ligner Mette Frederiksens private Pravda, koger over af glæde.

Det mærkelige er, at ingen hæfter sig ved manglen på reelle nye initiativer, som varigt kan løse ressourceproblemerne. I den sammenhæng rækker ekstra uddannelsespladser som en skrædder i helvede. Der er brug for langt mere gennemgribende planer. Der er heller ingen overvejelser om, hvordan vi skal finansiere de stadigt dyrere og stadigt bedre, hvis ikke ligefrem helbredende, lægemidler. De kan jo indlysende ikke rummes i disse budgetter. Det er rent ud sagt ubegribeligt, at økonomiaftalen ikke leverer løsningerne på dette pres fra de nye lægemidler, som danske patienter i stigende omfang ikke får adgang til. Det er ikke holdbart, og hverken regionerne eller regeringen er parat til at indse, at danske patienter simpelthen blokeres fra moderne og effektiv behandling

Endnu er det selvsagt for tidligt at bortdømme den nye regering – men starten har været skuffende. Man får det indtryk, at denne regering agter at prioritere lærerne for ud for lægerne, pædagogerne forud for sygeplejerskerne, politiet fremfor sygehusene, kontanthjælpen frem for ny medicin, kort sagt alt muligt frem for patienterne.

Det mest opmuntrende er spøjst nok lappen over alle lapper – 100 mio. kr. til supersygehuset i Aarhus. Den falder på et tørt sted. Staklerne i Aarhus har i den grad brug for ny, finansiel luft. Men ganske symptomatisk for økonomiaftalen så peger heller ikke det initiativ frem – faktisk nærmest tværtimod. Om kort tid kommer de andre supersygehuse med deres ønskesedler.