Reformen, der blev bange for sin egen skygge

Skrevet d. 03. maj 2019

Sundheden kunne være blevet det afgørende spørgsmål ved det kommende folketingsvalg, men den chance ser ud til at være forpasset, ganske enkelt fordi regeringens sundhedsreform blev bange for sin egen skygge.

Det er desværre situationen lige nu, efter regeringen og oppositionen har drejet på håndtagene på hver af deres planer. Nu ser det ud somom de eneste forskelle er, at Venstre og Dansk Folkeparti alene ønsker at fyre regionspolitikerne, mens Socialdemokraterne ønsker at beholde det demokratiske element.

Resten er blevet til ét ælte for vælgerne, som ikke kan se forskel på parternes planer. Om det skal være Lars Løkke Rasmussens sundhedsfællesskaber eller Mette Frederiksens løsning med sundhedshuse. Det får ingen op på barrikaderne.

Faktisk er det kommet så vidt med Lars Løkke Rasmussens vision, at hans bedste argument er blevet, at ingen behøver at blive nervøse, fordi "langt hovedparten af de ansatte" slet ikke vil mærke nogen ændring. Nu skal personalet beroliges. Mere mod er der ikke bag denne lyst til at lave om.

Der holdes dog stadig liv i debatten - men mest fordi, at regionerne driller regeringen så meget som muligt, mens regeringen på sin side peger fingre af regionernes skavanker.

Den krig på ord har overraskende bragt regionerne i førersædet med en række velanbragte angreb på regeringen. Mest effektfuldt, da Danske Regioner kritiserede regeringen for ikke at være parat til at sætte prisen på tobak radikalt op. Der tog regionerne for alvor dagsordenen, og medierne refererer stadig til regionernes initiativ - selvom de netop ikke har en pind at gøre med afgifter.

Og modsat benytter regeringen enhver mulighed for at rakke regionerne ned. Senest brugte sundhedsministeren kritikken af anvendelsen af tvang i psykiatrien til at udstille sundhedsvæsenets behov for nationale løsninger for at undgå de kæmpestore variationer mellem regionernes indsats.

Selvom sundheden heller ikke denne gang bliver omdrejningspunktet for en valgkamp, så kan der måske alligevel komme noget godt ud af de drillerier, som parterne udsætter hinanden for. Særligt ambitiøst er det bare ikke.

For regionerne kan det være en øjenåbner, at de godt kan byde ind i sundhedsdebatten med visioner - bare de har kant. Og derfor kan debatterne om den danske sundhedsindsats få ekstra dimensioner. Ingen kan nemlig fratage regionerne, at de kender til sundhedsvæsenet.

Og samtidig kan denne valgkamp have lært Venstre, at man skal stille meget mere firkantede krav til regionernes indsats - og så huske at følge op.

Begge læringer kan hjælpe til at forbedre sundhedsvæsenet - nu da de store planer er skrumpet ind til stort set ingenting og velsagtens ikke bliver til noget som helst.

 

 

About the Author

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Sundhedspolitisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.