Pressen glemmer, at Novo-håb er en gevinst for patienterne

Skrevet d. 06. december 2017

Erhvervspressen jubler sammen med Novo Nordisk. Tirsdag aften kom den amerikanske godkendelse af diabeteslægemidlet Ozempic (semaglutid), og nu kan den danske koncern endelig komme i gang med at markedsføre sit store håb i USA.

Det er jo herligt, især for aktionærerne, der kan se frem til kursstigninger.

Derimod har pressen for nærværende absolut ingen interesse for den egentlige nyhed, nemlig, at det alt sammen handler om, at patienterne får et nyt bedre alternativ til den eksisterende behandling. Det nævnes ikke med et ord, og derfor får læserne, seerne og brugerne heller ikke at vide, at det kommer til at tage tid, før end lægemidlet dukker op som en mulighed for patienter i Danmark, 6-12 måneder, måske over et år, vil det sædvanligvis tage.

Ozempic er lidt af et ”Kinderæg” – det har mange effekter: Det er rigtig godt til blodsukkerkontrol, patienterne kommer til at tabe sig, lægemidlet har gode kardiologiske sidegevinster, og så er der tale om injektioner, der skal tages én gang om ugen og ikke dagligt. Tilmed er Novo på vej med en tablet-version.

Se, det er gode nyheder for patienterne, og egentlig er det vel dem, pressen burde fejre.

Den slags nyheder opstår jo flere gange om året, men så er det bare ikke Novo Nordisk – eller Genmab – og så interesserer det ikke pressen. Sådan er det blevet, og det er en mærkelig logik – det hele styres af finanserne. Og forbedringerne for patienterne er inderligt ligegyldige.

Netop med semaglutid er situationen endnu mere absurd. Her er nemlig tale om et lægemiddel, som også skal finde sin berettigelse til behandling af overvægt, og også dér er der store forhåbninger – ikke mindst til mulighederne for patienterne.

Men det interesserer ikke medierne - eller investorerne, altså bortset fra, hvor mange kurspoint, der kan hentes, når den indikation falder på plads.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift