Overvægt gemmer sig indeni gigt – og kræft, KOL og psoriasis og alt muligt andet

Skrevet d. 19. februar 2018

Det skal nok være en overraskelse for mange, at der er en direkte sammenhæng mellem gigt og overvægt. Men sådan forholder det sig, og dermed bekræftes det - igen - at overvægt har kolossal indflydelse på en række andre sygdomme end de, som alle kender til, nemlig diabetes og hjertesygdomme.

Realiteten er nemlig, at der jævnligt dukker nye studier op, som bekræfter, at overvægt har komplikationer i en række sammenhænge, som offentligheden ikke har øje for, kun fagfolk.

Når det gælder gigt, så dukker sammenhængen op i et nyt dansk studie fra det danske Parker Instituttet. Det viser, at rådgivning fra en diætist kan reducere risikoen for knæoperationer. Studiet omfattede 150 patienter med dårlige knæ og et BMI på over 30. Diætisten medvirkede til at give gruppen et vægttab, så kun 20 af de 150 fik brug for et nyt knæ.

Professor ved Parker Instituttet, Henning Bliddal, er blandt studiets bagmænd: ”Vi gav den en ordentlig skalle. I otte uger måtte deltagerne udelukkende spise måltidserstatninger. Reglerne var simple, nemlig, at intet andet var tilladt, ikke engang en sjat mælk i kaffen.”

Men det virkede.

Blandt lungemedicinere er det også kendt, at overvægt har stor betydning for KOL og astma. Overvægt besværer vejrtrækningen. Der er en direkte link mellem sådanne lungesygdomme og vægt. Det har været kendt i årevis.

En række andre sygdomme er på samme måde tæt knyttet til overvægt. Det gælder således også for dermatologiske sygdomme som psoriasis.

Et studie foretaget af Herlev og Gentofte Hospital i samarbejde med Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet dokumenterer, at vægttab har væsentlig og langvarig positiv effekt på sværhedsgraden af psoriasis.  

Studiet omfattede 60 overvægtige personer, alle med psoriasis. De tabte sig i gennemsnit 15 kg over en periode på 16 uger. Det gav dem højere livskvalitet, men samtidig reduceredes sværhedsgraden af deres psoriasis. Et år senere blev der fulgt op på forsøgspersonerne. De lå de stadig 10 kilo under deres udgangsvægt, og samtidig var effekten på deres psoriasis uændret.

Professor og overlæge Lone Skov fra Herlev og Gentofte Hospital, Københavns Universitet, var projektleder på forsøget, og hun var ikke i tvivl om, hvad studiet viste: ”Der er 150.000 danskere, der lider af varierende grader af psoriasis. Og vi ved, at der en sammenhæng mellem overvægt og psoriasis. Det vil sige, at mere overvægt er lig med et hårdere angreb af sygdommen.”

Professor dr. med. Arne Astrup fra Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet, bidrog også til studiet om sammenhængen mellem overvægt og psoriasis, og han har denne konklusion: 

”Vi ved også, at både psoriasis og overvægt er forbundet med en øget forekomst af hjerte/kar-sygdomme, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol og diabetes. Hvis vi derfor kunne få overvægtige psoriasis-patienter til at tabe sig og holde vægten, så kunne der potentielt være væsentlige afledte positive effekter på deres helbred og livskvalitet.”

Derved bliver det ikke.

Forholdsvis ny forskning dokumenterer, at overvægt øger risikoen for at udvikle nogle af de store kræftsygdomme, f.eks. tyktarmskræft og brystkræft. Kræftens Bekæmpelse kalder sammenhængen for ”overbevisende”.

Ny forskning viser også, at blivende vægttab kan reducere risikoen for kræft. Dette ses tydeligst hos kvinder efter overgangsalderen, hvor et vægttab kan reducere risikoen for at udvikle især livmoder- og brystkræft

Så er det straks mere velkendt, at overvægt kan føre til psykiatriske lidelser, ikke mindst depression.

Pladen er altså temmelig fuld. Der er sammenhæng mellem langt de fleste store sygdomsområder, diabetes, hjerte-kar sygdomme, KOL og astma, reumatologi og knoglesygdomme, dermatologi og psykiatri.

 Overvægt er ikke for sjov. Overvægt gemmer sig inde i alt for mange sygdomme. Alligevel er det som om. at al den nye fine forskning ikke kædes sammen – det hele er ukoordineret og uden sammenhæng.

 Overvægt er ellers alvorligt nok.

About the Author

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Sundhedspolitisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.