Overraskende valg af ny formand i Kræftens Bekæmpelse

Skrevet d. 16. maj 2018

Hovedbestyrelsen for Kræftens Bekæmpelse har valgt sin kandidat til formandsposten efter Dorthe Crüger, og højst overraskende er kandidaten Helen Bernt Andersen, tidligere vicedirektør og sygeplejedirektør på Rigshospitalet i perioden 2002 til 2017.

Dermed bryder den demokratiske ledelse med foreningens tradition for at pege på en læge.

Oplysningen om, at Dorthe Crüger stopper som formand efter tre år, nåede offentligheden i går. Formelt sker formandsskiftet i forbindelse med foreningens repræsentantskabsmøde 26.-27. maj, hvor hun også forlader bestyrelsen. På selvsamme møde vil den tidligere direktør for Rigshospitalet givetvis blive valgt.

I fremtiden skal Helen Bernt Andersen danne makkerpar med den netop udnævnte direktør Jesper Fisker, som tiltræder 1. juni, og han er jo splinterny som direktør efter Leif Vestergaard. Nu ender det med, at foreningen skifter hele sin topledelse ud på meget kort tid.

Den situation kunne sagtens have udviklet sig uheldigt. Men Jesper Fisker kan nu nok klare mosten. Han formåede trods alt at tage over som topchef i Sundhedsstyrelsen, dengang efter Jens Kr. Gøtrik, og den opgave var han mutters alene om, og han endte som en succes i det job. Siden har han forvaltet jobs som departementschef og helt uden skrammer.

Dengang skulle han bygge op og modernisere ledelsen. Men Kræftens Bekæmpelse er i den stik modsatte situation.

Kræftens Bekæmpelse er en regulær succes med kolossal folkelig popularitet og massiv økonomisk og politisk succes. I flere år har organisationen fået alt, hvad den pegede på, og en uhørt moneymaker af en aktivitet, Knæk Cancer, sikrer Kræftens Bekæmpelse formidabel økonomisk støtte.
Kræftens Bekæmpelse fik også det helt afgørende fingeraftryk på Kræftplan IV, måske periodens mest ambitiøse initiativ. Det blev Dorthe Crügers svendestykke, og der kom hendes baggrund som læge og hospitalsdirektør og enorme appetit på at skabe resultater på vegne af patienterne til fuld ret. Det gav hendes forening enorm indflydelse. Det er ikke helt ved siden af at kalde Kræftplan IV for Kræftens Bekæmpelses værk, og hovedforfatteren var Dorthe Crüger, bistået af Leif Vestergaard Pedersen.

Men hun havde sandelig også andre politiske resultater. Dorthe Crüger er således kvinden bag den hårde og konsekvente afvisning af, at industrien skal have noget at gøre med læger. Dér satte hun hælen i, og det er især hendes indsats, som har forhindret læger med relationer til industrien i at få plads i Medicinrådets fagudvalg. I familie med den er også Kræftens Bekæmpelses arbejde for at holde medicinalindustrien uden for indflydelse på patientforeningerne.

Disse politiske resultater kan hun skrive på sit cv.

Nu skal Helen Bernt Andersen formå at forbedre de resultater sammen med en direktør, der ikke har noget erfaring med den type organisation. Umuligt er det vel ikke, men nemt er det sandelig heller ikke.

Især bliver det udfordrende at fortsætte successen. Nu er der ingen udsigt til en ny kræftplan, og det bliver uhyggeligt svært at få danskerne til at sende flere penge til foreningen.

En særlig udfordring er det, at Kræftens Bekæmpelse på mange måder er i gang med at skifte ham, fra den historiske rolle som sygdomsbekæmpende organisation med vægten lagt på forskning, og til en patientforening magen til de andre, bare meget større og mere alsidig. Netop på det punkt er hovedbestyrelsens valg klogt. Helen Bernt Andersens rolle på Rigshospitalet har ikke mindst været at se på opgaverne med patienternes perspektiv.

Den proces blev startet af Dorthe Crüger, og den kom til at indebære en hård linje overfor de små patientforeninger på kræftområdet, som hidtil har skaffet sin finansiering fra medicinalindustrien. Det blev imidlertid effektivt blokeret, da Medicinrådet insisterede på de samme habilitetskrav til foreningerne som til lægerne, og dermed kastedes foreningerne i armene på Kræftens Bekæmpelse, som har økonomien til at overtage industriens rolle.

Men skal Kræftens Bekæmpelse foretage dette skifte, så kræver det en formand af en ganske særlig støbning. Én som kan favne ikke bare patienterne, men også politikere og forskere og læger - og som gerne må kunne levere en anstændig pasodoble til den årlige Knæk Cancer kampagne.

De opgaver skal Helen Bernt Andersen nu påtage sig. Det bliver en ordentlig mundfuld.

 

About the Author

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Sundhedspolitisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.