Nyhedsudsendelser er hårsbredder fra at sprede rædsel blandt danskere

Skrevet d. 28. januar 2020

Man sidder dér, helt yderst på stolen, når der er nyheder om corona-virus på TV2 Nyhederne eller i TV Avisen.

Det er direkte nervepirrende at følge TV-mediernes jagt på den næste corona-sensation, og både TV Avisen og TV2 nyhederne balancerer dagligt hårfint på grænsen mellem at informere spændende og inciterede - og på skabe decideret rædsel blandt danskerne.

Indrømmet, endnu er de ikke dumpet i, men det er tæt på hver dag.

Jeg er selv tidligere redaktør på en tabloidavis, og derfra kender man til effekten af at køre den slags sensationer. Det sælger billetter som intet andet, og den effekt kender de til både på TV Avisen og TV2 Nyhederne.

Når nyhedsudsendelserne fortæller om, at nu runder antallet af smittede 3000, så er de fleste danskere ude stand til at forholde sig til tallet. Det er desværre udbredt, at man ikke kan forholde sig til tal, 3000 er overvældende mange for de fleste, faktisk lige så overvældende som 3.000.000.

Forleden viste en af TV-nyhedsudsendelserne et kort over, hvordan smitten breder sig fra land til land, og det så gruopvækkende ud. Snart er Danmark omringet af smitte. Det ligner nærmest et udbrud af pest, og også den type nyhedsformidling er velegnet til at skabe gru hos mange danskere. Især fordi indslaget ikke straks oplyser, at det kun er enkelte mennesker, der er smittet f.eks. i et gigantisk land som Tyskland, og de er næsten alle - på nær fire på verdensplan - blevet smittet i Kina. Situationen er altså slet ikke så dramatisk, som det udlægges. Det kunne også være godt, hvis nyhedsudsendelserne fik forklaret, at corona-virus nok er mindre farlig end de seneste store globale virus-angreb.

Mange, mange seere er end ikke i situationen i stand til at skelne mellem smittede og døde. Interviewede man danskerne efter en af nyhedsudsendelse, så ville de fleste tro, at nu er der over 3000 døde – selvom realiteterne er ca. 100 og primært ældre og svækkede.

Derfor er det redaktionernes forbandede pligt at bringe sådanne tal i perspektiv, og den pligt forsømmer de. Eksempelvis hvordan corona-virus opfører sig i forhold til andre lignende virusangreb, som jo ikke fik betydning herhjemme. På DR’s og TV2’s hjemmesider er der fortrinlig og særdeles ansvarlig info at hende. Det er kun, når TV-stationerne kæmper head-to-head, at finkerne ryger af panden.

Det ville også give god mening, hvis TV-kanalerne altid henviste til Sundhedsstyrelsens hjemmeside, når det gælder den slags informationer. Der kan danskerne få en slags facitliste til udbredelsen og alvorligheden af smitten.

Jo, det vil være kedeligt og sensationsdræbende for et TV-indslag – men det ville hjælpe på troværdigheden.