Ny krigszone om, hvor vidt overvægtige selv er i skyld i sygdomme

Skrevet d. 13. september 2017

Intervention er det nye sort i diabetes.

Fedmekirurgi var helt ude i kulden i Danmark efter et veltilrettelagt attentat orkestreret af Sundhedsstyrelsen – men med al den nye dokumentation om fordelene ved kirurgi kan selv ikke de danske sundhedsmyndigheder holde det nede.

Samtidig skal man jo være tonedøv – og blind – for at overse, at de nye lægemidler til behandling af type 2-diabetes har betydelige fordele, når det gælder vægtreduktion. Ja, et af disse lægemidler lever sit eget liv alene til at reducere vægt.

Det er den vej det går – men belav jer på et chok, diabeteslæger. Det kommer til at blive en ny krigszone i sundhedsdebatten, og forsmagen på den kamp dukkede denne sommer op i Berlingske. Her fik Peter Gøtzsche, direktør for Nordisk Cochrane Center, plads til et indlæg netop om fedme, og det var et varsel om, hvad der er på vej.

Den krigslystne Gøtzsche havde lavet optællinger på et luksushotel på Peloponnes – han havde gjort op, hvad overvægtige gæster på hotellet formåede at spise til morgenmad, og hans registreringer førte ham til den – i betragtning af den beskedne evidens i hans personlige studie – vidtrækkende konklusion, at de overvægtige selv er skyld i deres overvægt, og derfor skal vi andre ikke bekymre os om det. Det må de selv klare, er hans vurdering.

Det synspunkt kan snart ankommer til fedmedebatten, og det kan diabetologien lige så godt forberede sig på nu.

Det bliver en skyttegravskrig, og sandsynligvis stærkt ubehageligt, fordi alle de, der mener, at overvægtige fortjener deres behandling – akkurat som rygerne og hjertepatienterne – og som tør sige det, uvægerligt vil få skudt i skoene, at de er købt og betalt af industrien – og kirurgerne.

Good luck

About the Author

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Sundhedspolitisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.