Mette F. åbner sundhedsvalgkampen med fake news

Skrevet d. 21. august 2018

Det er tragikomisk, at præcis den dag, hvor S-formand Mette Frederiksen valgte at lancere sin ide om at satse på flere nærhospitaler og samtidig håne Venstre for deres supersygehuse, skulle falde sammen med, at hendes partifælle Anders Kühnau, formand for Region Midjylland, besluttede at gennemføre en plan, der yderligere vil koncentrere behandlingerne for en række specialer på endnu færre hospitaler.

Dermed rev Kühnau bukserne af chefen, som åbenbart har sat alt ind på at fralægge sig ansvaret for udviklingen på sundhedsområdet. Sådan er det ikke i Midtjylland. Dér tager regionsformanden ansvaret for at få et budget til at hænge sammen – og det kan åbenbart kun ske med en stribe sammenlægninger. Flest penge sparer regionen på at samle neurologien yderligere – men mest ondt gør det nok, at brystkræft lukkes i Randers og Viborg.

Men den tankegang lagde Mette Frederiksen afstand til i et indslag på TV-avisen. Her fralagde hun sig ansvaret for alt - fra strukturreformen til supersygehusene og kravene til hospitalerne om højere effektivitet - og lagde det over på Venstre.

Men i alle tre tilfælde bærer Socialdemokratiet dog sin betydelige del af ansvaret. Det var trods alt stemmerne fra S, som gjorde strukturreformen mulig. ”Løkkes svendestykke,” kalder hun den nu. Superhospitalerne har sandelig også partiets fingeraftryk, akkurat som produktivitetskravene.

Indslaget på TV-avisen kom til at handle om det tidligere Helsingør Sygehus, og netop det sygehus blev altså lukket af Socialdemokraterne i Region Hovedstaden. Men det sprang indslaget let henover.

Når Mette Frederiksen fralægger sig ansvaret, er det derfor fake news, rent valggas.

Det klæder hende ikke, og da ganske særligt ikke i dette tilfælde. Pointen med at skabe små nærhospitaler, som kan aflaste de store sygehuse for deres mest simple opgaver, burde nemlig seriøst indgå i de aktuelle overvejelser om at reformere vores sundhedsvæsen.

Uproblematisk er ideen dog ikke. Det kan vise sig uløseligt at sikre en forsvarlig lægebemanding til så uambitiøse ”sundhedshuse” – sådan var det også med sygehuset i Helsingør – og i øvrigt mange andre små sygehuse, som nu er lukkede. Det kvalificerede personale vendte dem ryggen, og resultatet blev, at mange af dem ikke magtede at levere den nødvendige kvalitet.

Det skulle nødigt gentage sig

About the Author

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Sundhedspolitisk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debattører på sundhedsområdet.